Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uhapšeni pripadnici "gnjilanske grupe"


Zgrada Specijalnog suda i Tužilaštva za ratne zločine u Beogradu

Na jugu Srbije u petak je uhapšeno deset pripadnika takozvane "gnjilanske grupe" Oslobodilačke vojske Kosova, osumnjičenih za zločine nad srpskim civilima u Gnjilanu 1999. godine, kada je ubijen najmanje 51 Srbin, a oteto 159. Akcija hapšenja prošla je bez incidenata.

Ministar policije Ivica Dačić potvrdio je u Vranju da je uhapšeno deset osoba, nekadašnjih pripadnika OVK, osumnjičenih za zločine nad Srbima i nealbancima:

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, uz logističku podršku ostalih bezbednosnih službi, Bezbednosno informativne agencije i vojnih službi bezbednosti, izveli su akciju privođenja bez ikakvih problema - privedeno je i uhapšeno deset lica. Treba reći da se vođe ove gnjilanske grupe Fazlija Ajdari, Redžep Aliji i Šaćir Šaćiri trenutno ne nalaze na ovom području, da su trenutno nedostupni našim organima i da žive u Gnjilanu."

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić kaže da se pripadnici nekadašnje OVK sumnjiče za mučenje i ubijanje Srba iz opštine Gnjilane 1999. godine:

"Zbog osnovane sumnje da su u periodu od juna do oktobra 1999. godine kidnapovali najmanje 159 civila srpske nacionalnosti i lišili života najmanje 51 lice. Osumnjičeni su prema našim saznanjima, osim ubistava na izuzetno svirep način, izvršili veći broj krivičnih dela, među kojima su i silovanje, zatvaranje, sakaćenje, mučenje i pljačkanje civila u cilju proterivanja srpskog i nealbanskog stanovništva sa teritorije opštine Gnjilane. Zločin je, prema saznanjima Tužilaštva za ratne zločine, počinjen na tri lokacije u Gnjilanu."

Srbi iz istočnog Kosova, gde je od 1999. godine kidnapovano i ubijeno više od 100 civila, pozdravili su hapšenje osumnjičenih za zločine nad Srbima i nealbancima, dok poslanik Koalicije Albanaca preševske doline Riza Halimi ocenjuje da akcija hapšenja na jugu Srbije ne vodi ka stabilizaciji prilika u tom regionu, ali da smatra da sve zločine treba ispitati.

Predsednik Opštine Preševo Nader Sadiku kaže da "svi za koje se dokaže da su počinili ratne zločine treba da odgovaraju i da pravda mora da bude jednaka za sve", ali da sumnja da su uhapšeni zaista krivi za ratne zločine jer su "nakon 1999. godine ostali da žive u Preševu".

Ministar policije Ivica Dačić je potvrdio da je stanje na terenu mirno i pod kontrolom pripadnika Žandarmerije.

XS
SM
MD
LG