Dostupni linkovi

Proširenje spustilo novu šengensku zavesu


Poljakinja drži zastavu EU dok posmatra vatromet na tromeđi između Poljske, Nemačke i Češke.
Poljakinja drži zastavu EU dok posmatra vatromet na tromeđi između Poljske, Nemačke i Češke.

Proširenje šengenskog prostora i pomeranje spoljne granice Evropske unije u nedelju 21. decembra, na prvu godišnjicu, neizmerno hvale novi Evropljani, premda priznaju da je podiglo novu rampu i spustilo šengensku zavesu za one koji su ostali sa druge strane.

Za razliku od novih članica EU kojima za putovanja u šengenske članice EU ni pre ulaska u Uniju nije bila potrebna viza, zemlje koje su sada iza šengenske zavese mahom imaju sa Unijom vizni režim.

Poljski konzulati u susednim zemljama izdali su za godinu dana - koliko je Poljska u šengenu - za 66 odsto manje viza građanima Belorusije, 46 odsto manje viza Ukrajincima i za trećinu manje viza Rusima.

Prema poljskim procenama danas najviše problema da uopšte dobiju šengenske vize imaju žitelji Moldavije i Rusije, a Ministarstvo unutrašnjih poslova i administracije priznalo je da je nova šengenska zavesa pogodila posebno Ukrajince. Mnogi sebi ne mogu da priušte vizu jer je 35 evra, koliko je potrebno izdvojiti za nju, jednako polovini egzistencijalnog minimuma u Ukrajini.

Kako se navodi u novom izveštaju poljskog MUP-a mnogi konzulati, granična straža i policija u EU "ne postupaju prema Ukrajincima baš prijateljski". žitelji devet novih zemalja članica Evropske unije stekli su u noći između 20. i 21. decembra prošle godine još jednu slobodu koja im je nedostajala da se u Uniji osećaju kao ravnopravni a ne drugorazredni Evropljani - slobodu kretanja bez kontrola na granicama.

U toj noći Poljaci, kao i Česi, Slovaci, Mađari, Litvanci, Letonci, i Estonci izašli su masovno na granice u ponoć i velikim testerisanjem graničnih rampi i vatrometima proslavili pad "šengenske zavese."

Isti, pozitivan odnos prema šengenskoj slobodi kretanja ima, prema najnovijim anketama, 85 odsto Poljaka.

Oni se ipak žale da su zapadni susedi, Nemci, u strahu od mogućeg porasta kriminala i poplave ilegalnih imigranata - što se nije desilo - sa ukinutih granica samo pomerili kontrole u unutrašnjost. Na isti problem ne samo u Nemačkoj već i u Austriji žale se i Česi i Slovaci pošto policijske kontrole sada, nekoliko kilometara unutar granica, po pravilu zaustavljaju automobile sa češkim, poljskim ili slovačkim registarskim tablicama i vrše detaljnu kontrolu vozila.

"Te kontrole su elastične i samo treba da obezbede da nam se ne stvore prazne zone bez ikakvih kontrola",
objasnio je uoči godišnjice proširenja šengena nemački ministar unutrašnjih poslova Volfgang Šojble.

"Praksa nemačkih organa podriva jedan od glavnih principa šengenskog sporazuma i cele Evropske unije - slobodu kretanja",
protestovao je uoči godišnjice češki MUP.

Nove članice šengenskog prostora ne nalaze zamerke novom šengenskom informativnom sistemu SIS, zahvaljujući kome su u celom prostoru "šengenskih zemalja" u roku od nekoliko desetina sekundi policiji dostupni podaci o traženim kriminalcima ili nestalim ljudima i vozilima. Da je strah od porasta kriminala u pograničnim delovima sa istočnim susedima bio neosnovan, priznala je na godišnjicu proširenja šengena i Austrija.

"Za poboljšanje možemo da zahvalimo boljoj saradnji Austrije sa susednim zemljama"
, saopštila je austrijska ministarka unutrašnjih poslova Marija Fekter i dodala da je kriminal čak opao u svim oblastima Austrije prema novim šengenskim susedima Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Sloveniji - u istočnim oblastima, kao u Burgenlandu, čak za 9,7 odsto.

"Probleme sa traganjem za kriminalcima i otkrivanjem i privođenjm ilegalnih migranata do tada smo imali mi, a sada ih umesto nas rešavaju naši susedi",
kazala je Fekterova.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG