Dostupni linkovi

Slovenija i zvanično odbila dati suglasnost Hrvatskoj


U Bruxellesu će se danas održat Međuvladina konferencija o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji na kojoj će biti otvoreno samo jedno poglavlje, a zatvorena tri, dok je Slovenija najavila blokadu preostalih 11 poglavlja.

Slovenska Vlada u četvrtak je i službeno potvrdila odluku o uskraćivanju suglasnosti na otvaranje i zatvaranje većine poglavlja na pristupnoj konferenciji Hrvatske i Europske unije u petak.

"Bolje je da smo na početku mandata ove Vlade rekli da imamo rezerve na ta poglavlja i da damo naše razloge, makar došlo do zapleta",
rekao je premijer Borut Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade na kojoj je donesena odluka.

U suprotnom bi slučaju po njegovim riječima do iste situacije moglo doći kasnije, a povećali bi se i zahtjevi da Slovenija o ulasku Hrvatske u EU održi referendum na kojemu bi se odlučivalo o ratifikaciji njenog pristupnog ugovora.


"Takva situacija ne bi bila dobra", rekao je Pahor.


Dodao je da se je spreman sastati s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom i da se nada napretku Hrvatske u vrijeme češkog predsjedavanja EU-om, ali da Slovenija neće odustajati od svojih rezervi na blokirana poglavlja.


"Ako je Sanader spreman na sastanak, spreman sam i ja. Nadam se da će do rješenja problema doći u prvoj polovici češkog predsjedništva. No, Slovenija ni u kojem slučaju ne namjerava odustajati od svojih stajališta. Nećemo mijenjati našu politiku dok naše rezerve ne budu otklonjene",
rekao je Pahor.


Dodao je kako je u interesu Slovenije da Hrvatska uđe u EU jer bi tako Slovenija sa svih strana bila okružena članicama.


"Mislim da treba dati pravu priliku diplomaciji da se zaplet riješi", dodao je slovenski premijer.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u četvrtak da neće u petak prisustvovati pristupnoj konferenciji Hrvatske i Europske unije, nego će Sloveniju na njoj zastupati njen stalni predstavnik u EU-u Igor Senčar, objavila je Slovenska televizija.


Gostujući u emisiji "Odmevi" Slovenske televizije, Žbogar je rekao da je Slovenija blokirala otvaranje i zatvaranje svih predviđenih poglavlja u kojima je Hrvatska, po njegovim riječima, u pristupnoj dokumentaciji koju je priložila svojim stajalištima za pregovore predočila zemljovide i dokumente kojima je "prejudicirala granicu".


Ilustrirajući takvu tvrdnju, Žbogar je rekao da su u pristupnoj dokumentaciji zemljovidi na kojima je u Piranskom zaljevu povučena crta sredine i na kojima je kao stalan obilježen granični prijelaz Plovanija koji Slovenija smatra "privremenim" budući da smatra da na tom dijelu granica još nije određena.


Takvih zemljovida vjerojatno ima i više u dokumentaciji i očito je da je Hrvatska, a ne Slovenija u pregovarački proces s Eurpskom unijom unijela bilateralni, granični problem, a Slovenija je na to morala reagirati, rekao je Žbogar tumačeći slovenske razloge za blokiranje većeg broja poglavlja.


Komentirajući stajalište koje bi o sporu mogle imati druge države članice EU-a, Žbogar je rekao da one većinom "šutke promatraju" razvoj stvari.


Žbogar je najavio široku diplomatsku aktivnost Slovenije idućih mjeseci kojima će pokušati predstaviti svoja stajališta o spornim graničnim pitanjima s Hrvatskom, a to uključuje i analizu mjesta gdje se sporna dokumentacija nalazi - po poglavljima koja se neće otvoriti.


Žbogar je najavio da će Slovenija istrajati na svom sadašnjem stavu, a dodao je da je potrebna ojačana komunikacija Zagreba i Ljubljane na svim razinama, kako bi se pitanje riješilo, kako je rekao možda do kraja veljače, kad Češka namjerava pripremiti novu pristupnu konferenciju.


Komunikacija o novom početku rješavanja graničnog pitanja s Hrvatskom uključuje i poziv hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu da se sretne s Borutom Pahorom, pojasnio je.


Žbogar je ustvrdio da je potrebno doći do graničnog rješenja u kojemu neće biti "pobjednika i poraženih" i koje će omogućiti da Hrvatska nastavi s procesom ulaska u EU.


(Izvor: Hina)

XS
SM
MD
LG