Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izrael uskratio ulazak UN-ovom povjereniku za ljudska prava


Izrael je uskratio ulaz posebnom UN-ovom istražitelju za ljudska prava koji je namjeravao posjetiti Palestinske teritorije kako bi dokumentirao stanje ljudskih prava, rekli su izraelski i dužnosnici UN-a.
Policija je na granici spriječila Richarda Falka, posebnog UN-ovog izvjestitelja o izraelskim postupcima na okupiranoj Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze, da uđe u Izrael kada je u nedjelju doputovao u zračnu luku Ben Gurion kod Tel Aviva, objavile su agencije.
Falk je Izrael razljutio komentarima u kojima je akcije njegovih snaga u Pojasu Gaze uspoređivao s onima nacista tokom rata u Evropi. U ponedjeljak je zrakoplovom vraćen u Ženevu.
Dužnosnici UN-a su rekli da je Falk, koji je Židov, zadužen za pripremu izvješća o kršenju ljudskih prava na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.
U New Yorku je glasnogovornica UN-a Michele Montas rekla da glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon "žali što je g. Falku uskraćen ulaz i traži od izraelskih vlasti da u potpunosti surađuju u posebnim procedurama UN-ovog Vijeća za ljudska prava"
XS
SM
MD
LG