Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prekinuta sednica Skupštine Srbije


Slavica Đukić Dejanović, Foto: Branko Vučković

Predsednica Skupštine Srbije Slavica đukić-Dejanović prekinula je u subotu pred podne sednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o amandmanima na predložene zakone o osiguranju depozita jer su poslanici opozicije reklamirali povrede Poslovnika.

Sednica je počela u 10 časova, a šefovi poslaničkih grupa Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije reklamirali su povredu Poslovnika, navodeći da nema opravdanih razloga da parlament radi i subotom.

Iako je napravljena polučasovna pauza i održane konsultacije predsednice Skupštine i poslaničkih grupa o nastavku rada, dogovor nije postignut jer su se poslanici SRS i NS i u nastavku sednice javljali po Poslovniku.

Šef poslaničke grupe SRS Dragan Todorović kazao je da vladajuća većina nije u stanju da nađe odgovor za najvažnije probleme države i da stoga ima problema i da pokušava da odgovornost za blokadu rada Skupštine prebaci na opoziciju.

Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija izjavila je da su poslanici SRS, od konstituisanja parlamenta, govorili po Poslovniku ukupno 67 sati. Kolundžija je ocenila da je to opstrukcija jer su se radikali za oko 60 radnih dana javili 1.272 puta reklamirajući povredu Poslovnika i time potrošili više od deset radnih dana.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Aligrudić optužio je vladajuću koaliciju da je kriva što parlament nije radio preko leta, što predlog državnog budžeta nije usvojen na vreme, kao i što još nema pratećih zakona na budžet.

Velimir Ilić, šef poslaničke grupe Nove Srbije je na sednici govorio o predlogu državnog budžeta za sledeću godinu, ocenivši ga kao "katastrofalan" i rekavši da će biti podneto "1.000 amandmana na njega". Kako je naveo, u budžetu je za Nacionalni investicioni plan predvidjeno 12,5 milijardi dinara i da će vlada kasnije utvrditi za šta će taj novac biti potrošen. Ilić je dodao da opozicija nikada neće prihvatiti da glasa za takav predlog.

Nastavak sednice zakazan je za ponedeljak u 10 časova.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG