Dostupni linkovi

Antifašisti upozoravaju na novo buđenje fašizma


U Podgorici se održava skup predstavnika boračkih organizacija bivših jugoslovenskih republika. Iako vremešni, veterani Drugog svjetskog rata, iskazali su jasnu odlučnost da se suprotstave fašizmu i ugrožavanju, kako kažu, tekovina Narodno-oslobodilačkog rata.

"Moramo se ujediniti u borbi protiv fašizma koji se povampirio nakon pedeset godina", poručeno je sa današnjeg skupa predstavnika boračkih organizacija bivših jugoslovenskih republika, sazvanom radi dogovora o budućoj saradnji antifašista sa ovih prostora.

Pored domaćina, sastanku su prisustvovali vremešni veterani Drugog svjetskog rata iz Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, čiji je predstavnik Tit Turnišek podsjetio na tačku koja povezuje borce Narodno-oslobodilačkog rata, ali i narode sa ovih prostora:

"Imamo mnogo zajedničkog. Trenutke u našoj zajedničkoj istoriji. To su bez dileme: Sutjeska, bitka na Neretvi, Jajce, Sremski front... Zbog toga je ona naša Jugoslavija nastala i bila takva kakva je bila. A, i nije bila tako loša."

Tokom sastanka, najviše je bilo riječi o stanju u kome se nalaze spomenici i muzeji revolucije. Predstavnik makedonskih boraca Rato Panovski je, govoreći o uništavanju spomenika, naveo primjer nekoliko obezglavljenih bista narodnih heroja u Prilepu. Pored toga, Panovski je govorio i o političkoj problematici, ali i o, po njemu nezadovoljavajućem, odnosu političkih struktura prema borcima narodnooslobodilačkog rata:

"Uglavnom, od vladajuće klase, pa i od drugih partijskih organizacija, ne nailazimo na naročitu podršku aktivnostima naših boraca tokom revolucije. Nazivaju nas komunjarama."

Predsjednik crnogorskih boraca Ljubo Sekulić se tokom izlaganja osvrnuo na aktuelna politička zbivanja. Pri tom je jasno označio metu kritike:

"Sada bih nešto rekao o pojavama nacionalističkog pročetničkog djelovanja na našim prostorima. Posebne nacionalističke, anticrnogorske aktivnosti, usmjerene su na podrivanje temelja naše nezavisne države, njenog integriteta i suvereniteta, kao i njenih simbola, jezika, crkve i tako dalje. Vladika Srpske pravoslavne crkve najdrskiji je nacionalističko-četnički huškač, koji najpogrdnijim riječima često napada Titovo vrijeme i ratne generacije. I parlamentarne stranke koje čine Srpsku listu, jak su oslonac velikosrpskom nacionalizmu i četništvu, ali se oprezno čuvaju javnog istupanja."

Predstavnik boraca Bosne i Hercegovine Jure Galić je, primijetivši da se pozivu za učešće na ovom skupu nije odazvao samo SUBNOR Republike Srpske, oštro kritikovao nacionalizam, koji ugrožava državu iz koje dolazi:

"Sve se čini da se ta država Bosna i Hercegovina rasturi, i to u prvom redu danas od strane srpskog nacionalizma. U redu, nisu ni apetiti hrvatskog nacionalizma za pohvaliti, ali ipak, danas je po mom mišljenju, srpski nacionalizam kudikamo agresivniji, drugačiji i otvoreniji."

Slavko Popović, koji je na skupu zastupao boračku organizaciju Srbije, rekao je da je fašizam kao pojava prisutan na ovim prostorima, ali da predstavlja i širi problem:

"Fašizam se javlja i u Evropi, pa i kod nas. To je, čini mi se, jedna od glavnih opasnosti gdje treba da se ujedinimo, da tu borbu protiv fašizma osujetimo. Vi se sećate „Stroja“, vi se sećate "Obraza". Zbog toga mislim da je to vrlo važna stvar. I Evropu je to pritislo, a verovatno i nas."

XS
SM
MD
LG