Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izetbegović: Dobro bi bilo pozdraviti se sa strancima


Bakir Izetbegović, Foto: Nezavisne novine

Nagovještava li izjava člana Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića promjenu politike ove stranke u nekim od ključnih političkih pitanja, kao što je ukidanje ovlaštenja visokog predstavnika u BiH?

Član Predsjedništva SDA Bakir Izetbegović smatra da bi bilo dobro da domaći političari sami uspostave funkcionalnu državu i da se "pozdrave sa strancima i bonskim ovlaštenjima".

"Ako možemo napraviti funkcionalnu državu ne treba nam niko iz OHR-a da to uradimo"
- rekao je Izetbegović i dodao da je to ozbiljan zadatak i obaveza koja stoji pred svima.
On je, komentarišući dogovor stranačkih lidera iz Pruda, istakao da je riječ o "vezanoj stvari" i da se ne može uraditi samo ono što jednoj strani odgovara već što odgovara svima".
"Popis stanovništva je vezan za povratak i Aneks sedam. Mi Bošnjaci ne možemo prihvatiti popis bez snažnog povratka, koji bi nam omogućio dobru poziciju u Republici Srpskoj (RS). To bi onda bilo po principu "ko je šta jamio, jamio". Mi na to ne možemo pristati", naveo je on i dodao da se mora dogovarati sa svima, a "kada je riječ o Srbima - onda je to premijer Milorad Dodik".

On je rekao da ako se želi zajednička država i sveopšti napredak onda se mora i dogovoriti.
"Sastanak u Prudu izazvao je sujetu druge dvojice jakih bošnjačkih lidera koji nisu prisustvovali tom dogovoru. Konkretno, protiv sporazuma iz Pruda su SDP i Stranka za BiH samo zbog toga što je SDA ponijela "štafetu" ispred bošnjačkog naroda. Do kraja godine moramo nešto uraditi u vezi sa ovim sporazumom bez obzira na svu ljutnju Zlatka (Lagumdžije) i Harisa (Silajdžića)" - rekao je Izetbegović za "Fokus".

Govoreći o krizi vlasti u Federaciji BiH, on je priznao da je u ovom trenutku veoma teško sastaviti manjinsku vladu.

"Potreban nam je jak partner, kao što su Stranka za BiH ili SDP, kako bismo preuzeli sav teret reforme, koju je neminovno provesti da bismo ublažili posljedice globalne ekonomske krize. Situacija je veoma delikatna, jer teško je očekivati da SDA taj teret može izdržati uz pomoć nekih manjih stranaka, a, s druge strane, postoje naše opravdane primjedbe na ponašenje lidera iz koalicione stranke",
dodao je Izetbegović.

(Izvor: Srna)

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG