Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Grahovac: Mafija vlada državnim politikama


Blagoje Grahovac, Foto: VOA

Savjetnik predsjednika crnogorskog parlamenta general Blagoje Grahovac preporučio je Evropskoj uniji da od zemalja Zapadnog Balkana zahtijeva lustraciju partija i ličnosti koje su bile u vlasti tokom ratnih dešavanja, predviđajući da bi "Evropska unija, ukoliko se to ne desi, mogla biti prva žrtva balkanske mafije".

Grahovac je rekao da se "mafija potpuno uvezala u jednu mrežu koja dominantno utiče na političke procese na Zapadnom Balkanu", prenose crnogorski mediji.

Naglašavajući da govori u svoje ime, Grahovac je naveo da su u mafiju duboko involvirane mnoge političke ličnosti.

"Oni su snažno pozicionirani u državnim politikama na Balkanu, imaju jaka uporišta u institucijama regionalne i međunarodne politike. Mreža organizovanog kriminala učvrstila se do neslućenih razmjera", naveo je Grahovac.

On je rekao da su danas najvažniji politički subjekti u bivšim jugoslovenskim republikama - HDZ u Hrvatskoj, SDA i HDZ i BiH, DPS u Crnoj Gori, te SPS koja se "trijumfalno vratila u politički život u Srbiji".

Njegova procjena je da slijedi čvrsto povezivanje rusko-balkansko-južnoameričke mafije koja će svojim djelovanjem "prouzrokovati promjenu u globalnom odnosu političkih snaga planete".

"Ključ rješenja je u razbijanju balkanske mafije kako bi se otklonilo najvažnije čvorište ove opasne transverzale",
ocijenio je Grahovac.

Njegovo mišljenje je da je najveća odgovornost na institucijama EU, jer nisu prepoznale suštinu problema i zato što i danas neke aktere balkanske drame protežiraju kao važne partnere.

„To je nedopustivo. Solana je svjedok balkanskih problema. Neprepoznavanjem opasnosti i on sam rizikuje da bude žrtva balkanskog problema“,
rekao je Grahovac.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG