Dostupni linkovi

Lajčak podnio izvještaj Vijeću sigurnosti UN


Miroslav Lajčak
Miroslav Lajčak

Bosna i Hercegovina stagnira u približavanju Europskoj uniji i NATO-u jer "nacionalistički i etnički programi i dalje prevladavaju nad euroatlantskim programom", ocijenio je visoki međunarodni predstavnik u BiH Miroslav Lajčak u izvještaju Vijeću sigurnosti UN.

Kao rezultat takve situacije, potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, napredak na liberalizaciji viznog režima s EU i odluka NATO-a o intenziviranju dijaloga o članstvu nisu rezultirali zamahom u reformama, kazao je Lajčak.

Posljednjih je mjeseci negativna i nacionalistička retorika sa svih strana postala norma, a ne iznimka, istaknuo je visoki predstavnik i dodao kako da su zabilježeni brojni izazovi Dejtonskom mirovnom sporazumu, jednako protiv države BiH i njezinih struktura, kao i protiv postojanja Republike Srpske.

Općinski izbori u oktobru dodatno su zaoštrili stajališta svih strana, rekao je slovački diplomat, navodeći za primjer kako su "vlasti RS u brojnim prilikama izazvali institucije, nadležnosti i zakone države".

Nedavne tužbe vlade RS protiv brojnih lokalnih i međunarodnih dužnosnika, uključujući i njegovog glavnog zamjenika Raffi Gregoriana, zbog navodne urote za uništenje RS, Lajčak je nazvao "potezima protiv OHR-a i međunarodne zajednice u cjelini".

U trećem izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a od stupanja na dužnost visokog predstavnika u julu 2007., koji je sinoć podnio, Lajčak je naglasio kako je politička sitacija u BiH teška, ali se ne prenosi na sigurnosno stanje koje je stabilno.

Kritiku zbog negativne retorike i "stalnog promicanja svog privatnog političkog programa", Miroslav Lajčak je adresirao i na bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, rekavši kako on rabi svoj ured i međunarodne forume da bi "dovodio u pitanje pravo na postojanje RS."

"Da bi napredovala prema euroatlanstkim integracijama BiH će morati promjeniti načine na koje se vodi politika i zamjeniti politiku nultih rezultata s onom koja se temelji na kompromisu", ustvrdio je.

Za zajedničku izjavu predsjednika HDZ-a, SDA i SNSD-a od 8. novembra, rekao je kako "ima potencijala da prekine sadašnji politički zastoj", ali je potrebno prijedloge iz izjave staviti u konkretan oblik, raspraviti i prihvatiti kroz relevantne institucije BiH.

Pozdravio je usvajanje rezolucije Vijeća sigurnosti UN od 20. novembra o produženju Misije EUFOR/Althea u BiH za godina dana.

Predstavnik Francuske, predsjedavajuće EU, Jean Maurice Ripert rekao je da je njegova zemlja "uznemirena političkim ozračjem u BiH".

Izrazio je uvjerenje EU-a da je moguć napredak BiH u reformama i eurointegracijama, te istaknuo kako "entiteti i država BiH imaju odgovornost prema građanima koji žele ući u EU". Pozvao je da prestanu djelovanja i govori s kojima se osporava postojanje entiteta ili države BiH.

Predstavnica SAD Rosemary DiCarlo izrazila je punu podršku mandatu Ureda visokog predstavnika (OHR) na ispunjenju ciljeva koje je za BiH postavili Upravljačko vijeće (PIC), te upozorila protiv retorike ili akcija koje potkopavaju Dejtonske mirovne sporazume.

Neven Jurica, veleposlanik Hrvatske koja u decembru predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a, izrazio je "duboku zabrinutost" zbog stanja u BiH kakvo je opisao visoki predstavnik, koje je "daleko od stabilnog". Također je ukazao na štetnost osporavanja temelja BiH postavljenih Dejtonskim sporazumom.

"Dijalog o budućim ustavnim reformama treba se pojačati pod revitaliziranim i iznova usredotočenim vodstvom međunarodne zajednice, te dodatnu potporu za Visokog predstavnika, uz dostizanje sporazuma i vizije za budućnost, prihvatljivih za sva tri ustavna naroda",
naglasio je hrvatski veleposlanik.

"Stabilnost BiH ovisi od poštivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda - Bošnjaka, bosanskih Srba i bosanskih Hrvata."

U BiH se mora čuti glas Hrvata, on se mora uzimati u obzir, na temelju etničke, građanske i ustavne jednakosti, naglasio je Jurica.

On se također založio za europsku perspektivu BiH, te pozvao na hapšenjeićenje preostalih haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića.

(Izvor: Onasa)
XS
SM
MD
LG