Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić traži promenu Kumanovskog sporazuma


Boris Tadić

Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da je došlo vreme za promenu Kumanovskog sporazuma o povlačenju jugoslovenske vojske i srpske policije sa Kosova i Metohije i usprotivio se uspostavljanju kosovskih bezbednosnih snaga.

"Nema nijednog razloga da se u ovom trenutku, kada je Srbija pokazala da je faktor stabilnosti u regionu, ne promeni Kumanovski sporazum. Podsećam vas da su delovi tog sporazuma takvi da postoji još zona zabranjenog leta. Ne postoji objektivno nijedan bezbednosni razlog zašto bi tako nešto postojalo", rekao je Tadić u intervju koji će list "Politika" objaviti u subotu, 29. novembra.
Predsednik je rekao da Srbija nije faktor destabilizacije i da njeni oficiri i vojnici nisu pucali ni na koga.

"Drugi jesu pucali na građane srpske nacionalnosti, na srpske oficire i na srpske vojnike. Dakle, objektivno govoreći, mi danas treba da menjamo Kumanovski sporazum i ja kao predsednik Srbije stajem iza tog predloga", ocenio je Tadić.
On se usprotivio uspostavljanju kosovskih bezbednosnih snaga i dodao da je takvo rešenje, koje se prvi put pojavilo u Ahtisarijevom planu, apsolutno neprihvatljivo za Srbiju i da će uvek biti neprihvatljivo, iako to nisu snage koje Srbiju bezbednosno ugrožavaju.
"Ali, to su snage koje mogu u budućnosti biti zametak vojske ili armije koja bi mogla biti faktor bezbednosnih rizika u regionu. Zašto ovo kažem? Zbog toga što se postavlja pitanje odakle se regrutuju pripadnici tih snaga. Naše iskustvo je da se vrlo često oni regrutuju iz terorističkih odreda. Tako je sa svim bezbednosnim strukturama na Kosovu i Metohiji", rekao je on.
Tadić je, takođe, podsetio da su međunarodne institucije, a ne država Srbija, definisala Albansku nacionalnu armiju kao terorističku organizaciju.

Tekst Kumanovskog sporazuma možete pročitati OVDE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG