Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Akcija za pravo na izjašnjavanje kao Bosanci i Hercegovci


U Sarajevu je danas održan skup gradjana BiH koji se žele izjašnjavati kao Bosanci i Hercegovci, a ne kao Srbi, Bošnjaci, Hrvati ili ostali. Organizator akcije je Nedim Račić, zajedno sa ostalim članovima savjeta grupe "Želim se izjašnjavati kao pripadnik/ica bosanskohercegovačke nacionalnosti" sa internetske stranice "facebook".
"Pokrenuo sam ovu grupu jednostavno zato da vidim kolika je podrška ovoj ideji i koliko je ljudi koji se izjašnjavaju kao Bosanci i Hercegovci. Ova grupa na 'facebooku' je kreirana prije pet mjeseci i za sada ima oko 8.500 članova. Uzimajući u obzir činjenicu da je u BiH tek oko 25.000 osoba na 'facebooku', mislim da se radi o velikom podršci ovoj inicijativi", rekao je Račić.
Današnja akcija i potpisivanje peticije u kojoj se gradjani izjašnjavaju kao pripadnici bh. nacionalnosti organizirana je, pored Sarajeva i u Tuzli, u saradnji sa Omladinskim pokretom "Revolt". Predstavnici pokreta smatraju da je dosta izbora dužnosnika prema nacionalnom kljuèu, a ne prema sposobnostima, te ovim skupovima žele pokazati javnosti "želju za životom u zdravom društvu", gdje nema "vještačkih podjela medju ljudima".
XS
SM
MD
LG