Dostupni linkovi

SB UN u sredu o Kosovu?


Savet bezbednosti UN
Savet bezbednosti UN

Sednica Saveta bezbednosti UN o preoblikovanju međunarodne civilne misije na Kosovu najverovatnije će biti održana u sredu, a na njoj bi generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun trebalo da predstavi izveštaj o rekonfiguraciji međunarodnog civilnog prisustva na Kosovu.

Visoki predstavnik EU Havijer Solana izjavio je u petak, nakon sastanka sa Ban Ki Munom, da očekuje da će izveštaj biti objavljen početkom sledeće nedelje i da bi misija EU bila spremna za raspoređivanje početkom decembra.

Prema najavama diplomata UN, generalni sekretar UN sledeće nedelje bi trebalo da objavi izveštaj u kome se navodi da je postignuta dovoljna saglasnost da Euleks preuzme neka od ovlašćenja UNMIK-a.

Ranije ovog meseca, on je predložio plan od šest tačaka o razmeštanju Euleksa, koji je Beograd prihvatio, ali su ga odbile vlasti u Prištini.

Ljimaj: Moguća ostavka Vlade u slučaju prihvatanja plana Ban Ki Muna


Potpredsednik Demokratske partije Kosova i ministar transporta i telekomunikacija Fatmir Ljimaj izjavio je da vlada treba da proceni smisao ostajanja na vlasti ako se prihvati plan od šest tačaka generalnog sekretara UN Ban Ki Muna.

Gostujući u programu Kohavizion televizije, Ljimaj je rekao da bi prihvatanje šest tačaka značilo kršenje ustava.

"Vlada koja gazi svoj suverenitet nije vlada koja predstavlja narod Kosova",
rekao je Ljimaj.

Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti ocenio je, međutim, da ostavka vlade nije rešenje za situaciju u kojoj je Kosovo.

On je pozvao kosovske institucije da u slučaju nametanja plana svakog dana na terenu ometaju ostvarivanje šest tačaka.

To, prema njegovim rečima, treba da radi policija Kosova.

Kurti je najavio da se Samoopredeljenje i druge nevladine organizacije pripremaju za seriju demonstracija koje bi se, pored Prištine, organizovale i u drugim mestima na Kosovu.

(Izvor: B92, Beta)


XS
SM
MD
LG