Dostupni linkovi

Hrvatska dobro napreduje prema EU


Posljednje izvješće Europske komisije o napretku Hrvatske u 2008. dodatni je vjetar u leđa približavanju Hrvatske EU i čvrsto vjerujem da ćemo iduće godine završiti pregovore, izjavio je danas ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u Hrvatskom saboru.

U odgovoru HDZ-ovu zastupniku Mariju Zuboviću, Jandroković je naglasio kako je Vlada vrlo zadovoljna izvješćem, jer se u njemu bilježi napredak Hrvatske u svim pregovaračkim poglavljima, u nekima veći, u nekima manji, ali napredak.

Kao prednosti izvješća istaknuo je spominjanje kraja 2009. kao uvjetnog datuma za dovršetak pregovora te najava da će se u idućoj godini pripremati financijski paket te ugovor o ulasku Hrvatske u EU.

Jandroković je napomenuo da je završetak pregovora uvjetovan zbog obveze Hrvatske da ispuni potrebne kriterije, dovrši reforme u pravosuđu i javnoj upravi, provede privatizaciju brodogradilišta te osnaži borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

SDP-ovac Nenad Stazić ministra Jandrokovića je upitao o navodnoj korupciji u njegovu ministarstvu, gdje se, rekao je, višemilijunski iznosi isplaćuju za lobiranje, a u jednoj od lobističkih tvrtki radi i kćer visoko pozicioniranog HDZ-ovca.

Jandroković je opovrgnuo postojanje bilo kakve korupcijske afere u MVP-u, uzvrativši Staziću kako ministarstvo u vrijeme vlade Ivice Račana za lobiranje nije potrošilo ni kunu, ali da su takvi bili i rezultati.

"To je teška optužba koju ćete morati dokazati", poručio je Staziću, dodavši kako su svi troškovi ministarstva transparentni, te da je od 2004. do 2008. za lobiranje utrošeno 1,1 milijun eura. "To nije bačen novac, nego utrošen za dobrobit hrvatskih građana", kazao je.

XS
SM
MD
LG