Dostupni linkovi

Srbija priprema odgovor na odluku Suda pravde


Glavni zastupnik Srbije Tibor Varadi izjavio je u utorak u Den Haagu, nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) odbio sve prigovore Srbije i proglasio se nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid, kako će Srbija sada nastaviti raditi na pripremi odgovora na hrvatsku tužbu te razmotriti mogućnost podnošenja protutužbe.

"Sud će sada dati rok i Srbija će pripremiti odgovor a eventualno i protutužbu", rekao je Varadi, poručivši da je odluka o podnošenju protutužbe stvar politike.

On je nastojao relativizirati odluku Suda smatrajući da dio srbijanskih prigovora zapravo nije odbačen jer je Sud odlučio ta pitanja raspraviti tijekom samog suđenja.

"Iz toga proizlazi da neka stajališta Hrvatske nisu prihvaćena", zaključio je Varadi.

Sud je, naime, odbacio sve srbijanske prigovore uključivši onaj koji je sadržavao tezu da Srbija nije odgovorna za zločine počinjene prije 27. travnja 1992. kada je proglašena SRJ zaključivši da takva pitanja ne mogu biti predmet preliminarnih prigovora nego sudske rasprave o meritumu predmeta.

Varadi, koji napušta mjesto glavnog zastupnika, ponovio je kako vjeruje da ovaj put konfrontacija dvije zemlje nije dobar.

Upitan o mogućnosti izvansudskog dogovora s Hrvatskom, Varadi je kazao kako je Srbija više puta do sada pokazivala sklonost izvansudskom rješenju.

"Vjerojatno bi sada Hrvatska strana trebala reagirati", kazao je Varadi.

XS
SM
MD
LG