Dostupni linkovi

Hadžikapetanović: Beograd odbija predati imovinu


Adnan Hadžikapetanović
Adnan Hadžikapetanović

Sekretar Ministarstva spoljnih poslova BiH Adnan Hadžikapetanović izjavio je da vlasti Srbije dve godine blokiraju proces preuzimanja zgrada ambasada i stanova koje je BiH dobila u raspodeli imovine bivše SFRJ.

Hadžikapetanović je rekao da je BiH te objekte dobila na osnovu Sporazuma o sukcesiji imovine bivše SFRJ.
"Reč je o osam objekata u Austriji, Italiji, Kanadi, Mađarskoj, Norveškoj, SAD, Španiji i Turskoj, čija je vrednost 12,10 miliona američkih dolara", izjavio je "Dnevnom avazu" Hadžikapetanović koji je i ovlašćeni pregovarač u ime BiH.
On je najavio da će ove sedmice u Beogradu ponovo razgovarati sa pregovaračkim timom Vlade Srbije i izrazio pesimizam ishodom pregovora.
Prema njegovim rečima, "blokada je nastupila u januaru 2007. godine, kada je na sastanku u Skoplju zaključeno da će primopredaja biti obavljena do juna prošle godine za rezidencije, a najkasnije do kraja prošle godine za zgrade ambasada".
"BiH ni do danas nije preuzela svoje objekte i to isključivo zbog odbijanja Srbije da ispuni svoju preuzetu i potpisanu obavezu", rekao je pregovarač BiH u tom procesu.
Sarajevski list navodi da planirani sastanak u maju prošle godine nije održan, te da je srpsko ministarstvo spoljnih poslova u međuvremenu uputilo dopis zemljama bivše Jugoslavije, u kojem je predložilo prodaju više od 50 odsto objekata koji još nisu podeljeni.
Prema tom dopisu, novac od prodate imovine trebalo je da bude raspodeljen prema ranije utvrđenom ključu za podelu te imovine.
"Mi, ali i ostale zemlje sukcesori, odbili smo ovaj predlog, jer je suprotan Sporazumu o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, kojim je predviđeno da svi objekti budu podeljeni, a oni koje možda niko ne želi, tek onda prodati", rekao je Hadžikapetanović.
Hadžikapetanović je nedavno obavestio Savet ministara BiH da "preuzimanje objekata i raspodela ostatka imovine bivše SFRJ zavisi isključivo od političke odluke Srbije, a ako se ne bude mogao postići dogovor, onda će jedini način za rešenje spora biti internacionalizacija tog slučaja u Savetu Evrope".
XS
SM
MD
LG