Dostupni linkovi

Lideri obećali mere za oporavak ekonomije


Lideri G20 u Vašingtonu, 15. novembar 2008.
Lideri G20 u Vašingtonu, 15. novembar 2008.

Svetski lideri obećali su na samitu u Vašingtonu da će uraditi sve što je potrebno da bi se sprečio kolaps globalnog finansijskog sistema nakon velike svetske ekonomske krize.

U zajedničkoj izjavi sa samita Grupe 20, koju čine industrijiski najrazvijenije zemlje i nekoliko najvećih država u razvoju, lideri su se takođe založili za mere kojim bi sprečili buduće ekonomske nevolje i oživeli svetsku ekonomiju nakon krize nastale urušavanjem američkog tržišta nekretnina sredinom ove godine.

"Moramo položiti osnove za reformu koja će pomoći da se globalne krize, poput ove, ne ponove", navodi se u saopštenju izdatom sinoć na vanrednom ekonomskom samitu.

Zvaničnici G20 na dvodnevnom samitu u Vašingtonu pozvali su na inteziviranje napora vlada u podršci nacionalnim ekonomijama, saradnju po pitanju međunarodnih propisa finansijskog sistema i reformi svetskih struktura za pomoć zemljama u razvoju.

Lider su, između ostalog, dogovorili reformu međunarodnih finansijskih insititucija, poput Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Domaćin samita, predsednik SAD Džordž Buš rekao je da su lideri dogovorili koordinaciju i modernizaciju finansijskih sistema kako bi sprečili pogoršanje ekonomske krize. On je ocenio da bi SAD ušle u goru depresiju nego što je bila Velika depresija 1930-ih godina da američke vlasti nisu preduzele određene mere.

U saopštenju je navedno šest koraka koje bi odmah trebalo preduzeti. To su nastavak "energičnih napora i preduzimanje svi neophodnih akcija potrebnih za stabilizaciju finansijskog sistema", "prepoznavanje znacaja podrške monetarnoj politici u zavisnosti od domaćih uslova", kao i "korišćenje fiskalnih mera za stimulisanje domaće potražnje".

Takođe je dogovoreno da se pomogne "zemljama u razvoju da dobiju pristup finansijama u trentunim otežanim uslovima" i naglašena "značajna uloga Međunarodnog monetarnog fonda u reagovanju na krizu".

Među merama su "ohrabrivanje Svetske banke i drugih multilateralnih razvojnih banaka da iskorite svoje pune kapacitete u podršci zemljama u razvoju", kao i osigranje da MMF, Svetska banka i druge institucije raspoložu dovoljnim resursima kako bi nastavile da igraju svoju ulogu u prevazilaženju krize.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi rekao je da je Evropa iskazala "potpuno jedinstvo" u nastupu na samitu za koji je rekao da je istorijski budući da je mnogo zemalja s različitim interesima sarađivalo i dogovorilo akcioni plan.

Lideri su saopštili i da će naredni sastanak biti održan u aprilu u Evropi i zadužili finansijske zvaničnike da rade na pet glavnih zadataka - povećanje transparentosti i odgovornosti, jačanje propisa, promovisanje integriteta na finansijskom tržištua, jačanje međunarodne saradnje i reforma međunarodnih finansijskih insitucija.

Učesnici samita su: SAD, Argentina, Australija, Brazil, Velika Britanija, Kanada, Kina, Francuska, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Nemačka, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Afrika, Južna Koreja, Španija i Turska.

(Izvor: Beta)

XS
SM
MD
LG