Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ivo Banac ponovno izabran za predsjednika HHO-a


Ivo Banac danas je većinom glasova na plenarnoj sjednici Hrvatskoga helsinškog odbora (HHO) ponovno izabran za predsjednika te udruge za zaštitu ljudskih prava.

Za njegova zamjenika izabran je osnivač i počasni predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak. Prije izbora predsjednika pojedini članovi HHO-a izrazili su nezadovoljstvo što je Banac predložen kao jedini kandidat za predsjednika. Ivan Grubišić smatrao je da je za predsjednika trebalo predložiti dva ili tri kandidata "da se može birati, a ne glasovati". Drži da se zbog izbora samo jednog kandidata može govoriti o određenoj manipulaciji ili izrazu određena jednoumlja. Vilim Matula rekao je da je u Zagrebu "očišćen" kompletan Ured HHO-a iz kojeg su otišli mnogi ljudi s velikim iskustvom u njegovu radu. Upitao se i po kojoj je etičkoj i moralnoj osnovi Banac potrošio novac koji je dobio kao saborski zastupnik te zašto se ne postavlja to pitanje? "Nisam dobio odgovor na njega, a ni mediji", kazao je, navodi Hina.

Govoreći o jednogodišnjem radu Odbora, Banac je kazao da je on zbog brojnih okolnosti bio "izuzetno težak". Podsjetio je da je, kao novoizabrani predsjednik, želio obnovu HHO-a, što mu je bilo zamjereno. "Od starog vodstva je postojala percepcija da nikakva obnova nije potrebna, što se pokazalo krivom procjenom", kazao je.

XS
SM
MD
LG