Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Učesnici G20 za podršku privredi


Džordž Buš, domaćin samita G20, grupe najrazvijenijih država sveta u obraćanju za vreme oficijalne večere u Beloj kući uoči sastanka G20 14. novembar 2008.

Učesnici samita industrijski najrazvijenih zemalja i jakih zemalja u razvoju (G-20) u Vašingtonu dogovorili su se da će podržati privredu i sprovesti regulisanje svetskog finansijskog sistema, saznaje se iz izvora bliskih francuskoj delegaciji, javile su agencije.

Samit koji je počeo sinoć večerom u Beloj kući i gde su se po prvi put okupili šefovi država ili vlada G-20, završava se danas.

Odluke koje će usvojiti G20 biće objavljene u zajedničkom saopštenju na pet strana, nakon završetka skupa svetskih lidera posvećenog suzbijanju najgore finansijske krize od 1929. godine i koja preti da baci svetsku ekonomju u tešku recesiju.

Prema izvorima iz francuske delegacije, između 31. marta i 30. aprila biće održan novi samit G20, ali se ne precizira mesto održavanja.

Isti izvor navodi da će tekst zajedničkog saopštenja da sadrži "pozitivne poruke koje će ići u tri pravca: podrška privredi, regulisanje finansijskog sistema i načini upravljanja".

Neke od odluka koje će sadržati zajednička deklaracija biće praćene iznošenjem konkretnih predloga i mera, čime se želi pokazati da se učesnici samita nisu zadržali samo na običnim porukama već da se iza toga krije ozbiljan rad, navode francuske diplomate.

Taj "konkretan i krajnje precizan tekst" ponudiće "detaljan plan akcije sa određenim datumom, 31. martom 2009".

"Uveren sam da saradnjom možemo prevazići ovu krizu i vratiti naše ekonomije na put rasta",
izjavio je predsednik SAD Džordž Buš, domaćin samita G20, grupe najrazvijenijih država sveta.

Buš se uoči svečane večere založio za zajednički pristup reformama i većoj transparentnosti na tržištu.

"Dugoročno gledano, Amerikanci mogu da imaju poverenja u budućnost naše ekonomije",
naglašava se u izjavi Buša i dodaje da SAD zajedno sa partnerima preduzimaju korake u pravom smeru za rešavanje krize.

Među učesnicima skupa su predsednici Argentine, Brazila, Francuske, Južne Afrike, Kine, Rusije, kralj Saudijske Arabije, premijeri Indije, Italije, Japana, Kanade, Nemačke, Španije, Velike Britanije, predsedavajući EU, generalni sekretar UN Ban Ki Mun, najviši zvaničnici Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

(Izvor: Beta)

XS
SM
MD
LG