Dostupni linkovi

Brammertz: Hapšenje Mladića i Hadžića prioritet


Hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića apsolutni je prioritet, a države u regionu moraju u potpunosti surađivati s Tribunalom u Haagu da bi se priveli bjegunci, istakao je nakon sastanka s predstavnicima Tužilaštva BiH, glavni tužitelj pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Serge Brammertz. Brammertz je u toku sastanka s v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Miloradom Barašinom i rukovodiocem Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH Davidom Schwendimanom istakao značaj interakcije tužilaštava u regionu, odnosno, Zagrebu, Beogradu i Sarajevu.
Na sastanku je razgovarano o budućoj suradnji, ali i problemima. Na prvom mjestu je svakako problem prebacivanja postupaka i nemogućnosti izručenja Tribunalu vlastitih državljana. O ovim i drugim poteškoćama, najavio je Brammertz, bit će uskoro govora na zajedničkom sastanku tužilaštava u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu. Dodao je da ove institucije imaju isti cilj: spriječiti da ratni zločini prođu nekažnjeno.
Brammertz će se u nastavku posjete BiH susresti s udruženjima žrtava i predstavnicima RS-a, a nakon BiH posjetit će i Beograd.

XS
SM
MD
LG