Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska odbacuje Jeremićeve tvrdnje o etničkom čišćenju


Ministarstvo inostranih poslova i evropskih integracija (MVPEI) Republike Hrvatske odbacilo je izjavu ministra inostranih poslova Vuka Jeremića, koji je u intervjuu agenciji Tanjuga kazao da je Hrvatske počinila etničko čišćenje srpskog stanovništva u Hrvatskoj.

"Negiranje odgovornosti Srbije za zbivanja u nedavnoj prošlosti, uključujući i neobičnu tezu da 'Srbija nije ugrozila ničiji suverenitet i teritorijalni integritet', upravo potvrduju da se Republika Srbija još nije suočila sa svojom nedavnom prošlošću i ulogom koju je imala u raspadu bivše države", navodi se u saopštenju Ministarstvo inostranih poslova i evropskih integracija (MVPEI) Republike Hrvatske.

Upravo zbog toga, Republika Hrvatska i dalje je spremna da vodi postupak protiv Republike Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu zbog povrede odredaba Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, kako bi se končano utvrdila istina i odgovornost za protekle događaje.

Na kraju saopštenja, MVPEI je odbacio Jeremićeve navode o diskriminirajućem tretmanu kapitala iz Srbije u Hrvatskoj, te je istaknuto da će Hrvatska i dalje podržavati Srbiju na njenom evropskom putu.

XS
SM
MD
LG