Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Jeremić pozvao Hrvatsku da povuče tužbu za genocid.


Odnosi Hrvatske i Srbije nisu na odgovarajućem nivou, ali za to nije kriva Srbija, kazao je ministar inostranih poslova Vuk Jeremić agenciji Tanjug.

On je istakao da je Beograd nedavno kao čin dobre volje vratio svog ambasadora u Zagreb, no, po njegovom mišljenju, taj je potez ostao bez odgovora hrvatske strane.

Jeremić je kazao da je Hrvatska tužila za genocid Srbiju, a ne obrnuto, te je pozvao Zagreb da odustane od te tužbe "koja nema nikakve šanse za uspeh". On je istakao da je zapravo Hrvatska izvršila etničko čišćenje svoje teritorije od srpskog stanovništva.

"To nije učinila Srbija. Ko god je 90-tih godina živeo u Srbiji, kao slobodan građanin, u njoj živi i dan-danas. U Hrvatskoj to nije slučaj. Etnički je očišćeno 250.000 ljudi zbog toga što su bili srpske nacionalnosti", rekao je Jeremić, dodajući da demokratska vlada Srbije nema teritorijalnih aspiracija prema bilo kojoj državi u regiji.

"Srbija je jedina država u regiji čiji je teritorijalni integritet ugrožen, što je, na žalost, podržano od strane jednog broja naših suseda", istakao je šef diplomatije Srbije.

XS
SM
MD
LG