Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Dogovor Dodika, Tihića i Čovića o ustavnim reformama


Sulejman Tihić

Lideri Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić i Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović postigli su danas dogovor o ustavnim reformama.

U zajedničkoj izjavi posle današnjeg sastanka u Odžaku, trojica lidera su naveli da bi predmet ustavnih reformi trebalo da bude usklađivanje Ustava BiH sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama, nadležnost države, funkcionisanje institucija BiH, kao i teritorijalna organizacija, posebno srednjih nivoa vlasti.

Dodik, Tihić i Čović saglasili su se da se Ustav BiH menja kroz amandmansko delovanje na postojeći ustav, te da se u tom procesu koristi stručna pomoć međunarodnih institucija.

Trojica lidera još su se saglasili da pitanje državne imovine treba da bude rešeno tako što bi u vlasništvo države bila uknjižena nepokretna imovina potrebna za rad državnih institucija, uključujući i "perspektivnu pokretnu i nepokretnu vojnu imovinu".

Dodik, Tihić i Čović saglasili su se i da bi popis stanovništva u BiH trebalo da bude sproveden 2011. godine, posle donošenja Zakona o popisu stanovništva BiH.

Oni su naveli da bi popis trebalo da sadrži izjašnjavanje stanovnika o naciji, veri i jeziku, ali da bi sve do 2014. godine popis iz 1991. godine trebalo da bude osnova za nacionalnu zastupljenost u državnim institucijama.

Izvor: Beta

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG