Dostupni linkovi

Obama, ekonomska kriza i Balkan


Vladmir Gligorov
Vladmir Gligorov

Istraživač Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, ekonomista Vladimir Gligorov u intervjuu za RSE ocjenjuje da će ulazak Baraka Obame u Bijelu kuću pozitivno uticati na stanje globalne ekonomije, dok će se na zemlje Balkana odraziti djelimično, jer će za region mnogo važniji biti oporavak evropske ekonomije.

RSE: Profesore Gligorov, na izborima za novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država pobijedio je kandidat Demokratske partije Barak Obama.Cijeli svijet je bio zainteresovan za rezultat ovih izbora, pa pretpostavljam da ste i Vi. Da li je Vaše simpatije imao Obama ili Mekejn?

Gligorov: Ne bih rekao da sam i za jednog i za drugog imao simpatije. Bilo jasno da će Obama imati velike šanse protiv Mekejna, s obzirom na potrebu ili zahtjev za promjenama u SAD. Mekejn se činio kao neko ko će da nastavi politiku Buša, bar je takva kampanja bila na početku. Na kraju je to hteo da promijeni, ali očigledno nije ostavilo utisak na glasače.

RSE: Kako će izbor Baraka Obame za novog predsjednika SAD uticati na globalnu ekonomiju?

Gligorov: Mislim da će to, u ovom trenutku, svakako biti pozitivan faktor, zato što mislim da su poslovni ljudi, i generalno, finansijska tržišta svakako zainteresovana da na čelo SAD dođe neko ko će imati mandat i koji uliva povjerenje sa stanovišta poznavanja stvari i sa stanovišta ekipe sa kojom nastupa. Pored toga, važno je da je jedna partija, Demokratska partija u SAD, osvojila i Kongres i Senat i mjesto predsjednika države. Tako će biti u stanju da sprovedu neke ozbiljnije mjere koje su neophodne u ovom trenutku.

RSE: Globalna finansijska kriza je pružila dobar osnov za tvrdnju, koja se u posljednje vrijeme mogla često čuti, da je neoliberalni ekonomski koncept mrtav. Da li se slažete sa tom tvrdnjom, odnosno da li promjene koje je novi američki predsjednik najavljivao tokom kampanje, idu u prilog takvim tvrdnjama?

Gligorov: Ne. Ne bih to rekao. Njegovo stanovište je nešto što je blisko nečemu što se zove libertarijanski paterjalizam. Znači, jedna ideja o većoj ulozi države u smislu rješavanja pitanja takozvanih tržišnih nedostataka, naročito u onoj mjeri gdje tržište daje dobre signale za pojedinačna i opšta ponašanja privrednih subjekata. Tako da ja ne bih rekao uopšte da je riječ o nekome ko ima neki poseban spor sa neoliberalizmom, šta god da je to. Druga je stvar, što je prirodno da ljudi koji se bave ideološkom konkurencijom imaju interesa, oni koji su bili protiv liberala, ili protiv neoliberala, imaju interesa da sada probaju i na ovome steknu neke poene. To je prirodno.

RSE: Kako će se izbor Baraka Obame i promjene u sferi ekonomije odraziti na zemlje Balkana, a u tom kontekstu i na Crnu Goru?

Gligorov: Sam izbor Obame u ovom trenutku neće imati nekih ozbiljnih ekonomskih posljedica za Balkan u ovom trenutku. Prvo je potrebno vidjeti šta će on učiniti u prvih dva mjeseca kada još nije na vlasti nego tek uspostavlja ekipu. To će biti značajno jer će biti važno znati ko će biti ministar finansija, ko će biti zadužen za druge oblasti ekonomije. Biće važno i ko je ministar spoljnih poslova, s obzirom da je potrebno ozbiljnije raditi na multilateralnim i političkim i finansijskim institucijama i tako redom. To će prvo biti. Ti efekti će imati, pretpostavljam ako budu dobro primljeni, stabilizirajući efekat na svjetske finansijske prilike, ali to neće moći da ublaži ili da potpuno promijeni efekat na realnu privredu. Taj će efekat biti tu i djelimično će zahvatiti, i već zahvata Balkan. Tako da će mnogo više na Balkanu zavisiti kako će se, i kada oporaviti evropska privreda. Prije svega privreda Evropske unije. Potom, kako će se oporaviti i cijene onih proizvoda koji su izuzetno važni za Balkan. To su: metali, delimično energija, hrana... Sve su to sada robe čije cene padaju, tako da će to biti mnogo važnije od svega ostalog.

XS
SM
MD
LG