Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oduševljenje afro-amerikanaca


Afro-američka zajednica s neopisivim je oduševljenjem dočekala povijesni dan - 5. studeni 2008. godine kada je Barack Obama postao prvi američki predsjednik koji nije bijelac, a za njega je glasala i posljednja osoba čiji su roditelji bili robovi.

Afro-amerikanci dugo su čekali dan kada će, ne samo na papiru, postati stvarno jednaki u zemlji koja se smatra "prvom demokracijom" u svijetu.

"Od 20. siječnja u Bijeloj kući će biti crnac - a on neće biti ni vratar, ni konobar ni kuhar", s ponosom i ironijom ističu afro-amerikanci.


Za novog crnog američkog presjednika glasala je u svojoj 114. godini i Gertrude Baines, kćerka bivših robova i najstarija osoba na svijetu afričkog podrijetla.


Gertrude Baines zaokružila je ime na svom glasačkom listiću i nasmiješila se. S obzirom na poodmakle godine, ona nije znala reći ime crnog kandidata za kojeg je glasovala, ali to i nije bilo važno. Prema Skupini za gerontološka istraživanja, Gertrude Baines je najstarija osoba na svijetu afričkog podrijetla i treća najstarija osoba na svijetu. Ovo je bio drugi put u njezinom životu da je izašla na izbore - prvi puta glasovala je za Johna Kennedya.


Godine kada je rođena Grover Cleveland bio je američki predsjednik a američka zastava imala je 44 zvjezdice. Odrasla je u Georgiji u vrijeme kada crnci nisu mogli glasovati, kada je diskriminicija bila strašna i kada su crnci bili žrtve rasizma. Tijekom svog života, vidjela je kako žene dobivaju pravo glasa, drastične promjene prava glasa i promjene Ustava, ali sama priznaje kako u svom dugom životu nije vjerovala da će ikada doživjeti da crnac postane američki predsjednik.


Afro-amerikanci s ponosom su gledali televizijski prijenos.


"On hoda kao predsjednik, zar ne? On govori kao predsjednik, zar ne? Zbog njega se osjećamo tako dobro", kazala je ponosno Bonnie West.

Obamina pobjedničkog govora gledala s pet generacija svoje obitelji.


"Naša borba nije bila uzaludna", kazala je majka obitelji Alice West (79).


Prije 43 godine u Montgomeryu Martin Luther King i 25.000 njegovih pobornika prešli su 80 kilometara tražeći pravo glasa. Martin Luther King tada je umornim demonstrantima uputio pitanje i odmah dao odgovor na njega.


"Koliko još? Ne dugo", rekao je.


Barack Obama 5. studenoga 2008. dokazao je da je veliki borac za ljudska prava imao pravo.

XS
SM
MD
LG