Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama odnio prve glasove


Demokratski kandidat za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama pobijedio je u dva mala glasačka ureda u saveznoj zemlji New Hampshireu, simbolično prekinuvši dosadašnju četrdesetogodišnju dominaciju republikanaca u tim mjestima.

Prema staroj tradiciji, američki predsjednički izbori otpočeli su nedugo nakon ponoći u dva mala mjesta, Hart's Location i Dixville Notch u New Hampshireu, blizu granice s Kanadom.

Dva mjesta zajedno imaju jedva 120 stanovnika.

U glasačkom mjestu Hart's Location, Obama je dobio 17 glasova, a John McCain, kandidat republikanaca, 10 glasova.

Birači u Dixville Notchu su se izjasnili za Baracka Obamu s 15 glasova prema 6 za Johna McCaina, izvijestio je CNN na svojoj internet stranici navodeći kako se prvi puta od 1968. ta općina opredijelila za jednog demokratskog kandidata. Dosada je u tom mjestu kao jedini demokratski kandidat 1968. godine pobijedio Hubert Humphrey.

Hart's Location s ukupno 42 stanovnika svake četiri godine privlači pozornost cijele zemlje kada se njihovi stanovnici prvi izjašnjavaju.

Država New Hampshire dozvoljava općinama s manje od 100 stanovnika da počnu glasovati odmah nakon ponoći na dan izbora. Svi ostali izborni lokali otvaraju se u 6.00 ujutro po lokalnom vremenu.
XS
SM
MD
LG