Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Pokrenuta istraga protiv Orića za ratni zločin


Naser Orić

Informaciju "Dnevnog avaza" da je Okružno tužilaštvo Bijeljina, zbog navodnih ratnih zločina počinjenih 1992. i 1993. godine, pokrenulo istragu protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, u petak je ovom listu potvrdio i okružni tužilac u Bijeljini Novak Kovačević.

"Pa, to je javna tajna. Tačno je da smo u Sarajevo poslali zahtjev za saslušanje Nasera Orića. Radi se o ranijim prijavama za ratni zločin, na osnovu kojih je bijeljinsko tužilaštvo stavilo zahtjeve za istragu. Radi li se o djelima za koja je Oriću već suđeno u Hagu, treba provjeriti. Stoga, ovom prilikom ne bih htio bilo šta improvizirati," kazao je "Avazu" tužilac Kovačević.

"Avazovi" izvori iz Bijeljine tvrde da postoji nekoliko prijava protiv Orića dostavljenih ovom tužilaštvu i istraga je pokrenuta po svakoj od njih. Oriću je, navodno, iz Bijeljine još početkom oktobra bio upućen zahtjev za saslušanje po optužbama za ratni zločin, ali mu taj zahtjev nije uručen jer je prethodno u Sarajevu pritvoren pod sumnjom da je izvršio krivično djelo iznude.

Tako su zahtjevi za saslušanje, umjesto na Orićevu adresu, ovih dana upućeni Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, o čemu jučer nije dobijena zvanična potvrda.

O informacijama da bi se Orić, zbog sumnji da je tokom opsade Srebrenice počinio ratni zločin protiv srpskog stanovništva, mogao ponovo naći na optuženičkoj klupi, i to pred domaćim sudovima, Vasvija Vidović, koja je Orića u Hagu branila od istih optužbi, kazala je da nema nikakvih saznanja o tome.

Na pitanje hoće li opet braniti Orića ako protiv njega u RS bude podignuta optužnica, izjavila je kako ona očekuje da u bijeljinskom pravosuđu rade profesionalci koji znaju da se za ista djela jednoj osobi ne može dva puta suditi.

Kakva će biti sudbina Nasera Orića, teško je za sada predvidjeti. S obzirom na to da postoje dogovori o jasnoj saradnji pravosudnih organa u BiH, lako se može dogoditi da, bude li to zahtijevalo Okružno tužilaštvo Bijeljina, Orić nakon okončanja pritvora u Sarajevu bude prebačen u Bijeljinu i da mu tamo bude određen novi pritvor.

Izvor: Dnevni avaz (Autor: A. Hadžić)

XS
SM
MD
LG