Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Crna Gora nije dovoljno napredovala


Iako su najviši predstavnici vlasti u Crnoj Gori više puta najavljivali podnošenje zahtjeva za prijem u punopravno članstvo u Evropskoj uniji do kraja godine, Bernar Garanše, ambasador Francuske, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom, ponovo je uputio obeshrabrujuće poruke zvaničnoj Podgorici.

Crna Gora unutar svoje političke elite ima dovoljno ozbiljnosti i odgovornosti da podnese aplikaciju za prijem u punopravno članstvo u Evropskoj uniji, ocijenio je za naš program predsjednik Nacionalnog savjeta za evropske integracije Srđan Milić, reagujući na izjavu francuskog ambasadora u Crnoj Gori Bernara Garanšea, koji je rekao da Crna Gora još uvijek nije dovoljno napredovala da bi aplicirala za članstvo u Evropskoj uniji. Milić kaže da je to za njega ipak bilo očekivano:

"Očekujem da će svi u Crnoj Gori, kako ja to kažem, ne samo retorički, nego i oni koji delaju u pravcu da Crna Gora postane član Evropske unije, uraditi sve što je u njihovoj moći da pokažu da je ta aplikacija u interesu Crne Gore, da je Crna Gora za razliku od najvećeg broja zemalja koje kreću prema Evropskoj uniji koje su možda čak i bliže Evropskoj uniji nego što smo mi danas, ima unutar svoje političke elite sasvim dovoljno ozbiljnosti i odgovornosti da preuzme rizik i da kaže da ćemo mi da podnesemo aplikaciju. Zato što iza te aplikacije ne treba da stoji samo Vlada Crne Gore, jasno je da iza te aplikacije stoji ustvari kompletno društvo u Crnoj Gori."

Garanšeovo nastojanje da obeshrabri crnogorsku aplikaciju naročito je zanimljivo u svijetlu njegove nedavne izjave da Crna Gora ima dobru pozadinu za aplikaciju za status kandidata za članstvo u Evropsku uniju jer se privremeni sporazum efikasno primjenjuje i da ima kvalitetnih rezultata u svim reformskim oblastima.


"Crna Gora ima svoje interese i dinamiku integracija i ukoliko smatra da za status kandidata treba da aplicira ove jeseni Evropska unija će to poštovati"
, rekao je Garanše, prije svega deset dana.


Član Nacionalnog savjeta za Evropske integracije Boris Raonić ukazuje upravo na protivurječnost Garanšeovih izjava:

"Njegova ekselencija, ambasador Garanše, nije bio previše precizan u izjavi, s obzirom na to da smo ranije imali priliku da čujemo njegove malo drugačije izjave kao i izjave iz njegove zemlje koja je rekla da podržava napore Crne Gore i njen skori ulazak u Evropsku uniju. Ja mislim da povodom ove izjave Crna Gora ne treba da gubi vrijeme i mislim da ni izbliza pritisci nijesu na Crnu Goru, čak ni onda prilikom nedavno odložene aplikacije koja je već dva puta najavljivana, tako da sam siguran da u Crnoj Gori postoji koncenzus oko svih onih koji prate ovaj proces da do aplikacije treba doći, a svakako da ovo što gospodin Garanše govori treba malo preciznije reći, a svakako i naša Vlada bi trebalo da bude malo transparentnija kada su ovakve vrste pritiska u pitanju, odnosno pojašnjenja zbog čega ona postoje."

Negativni signali francuskog ambasadora, emitovani su baš u trenutku kada je objavljen izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma o sprovođenju lisabonskih ciljeva tokom posljednje dvije godine prema kojima je Crna Gora zauzela drugo mjesto po konkurentnosti na listi zemalja koje nijesu članice Evropske unije. Izvještaj je pokazao da Crna Gora, zajedno sa Hrvatskom i Turskom, kao potencijalna članica, ima znatno bolje rezultate na različitim poljima i od nekih punopravnih članica Evropske unije, kao što su Poljska i Bugarska.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG