Dostupni linkovi

Srbija je Mladićev talac


Rasim Ljajić
Rasim Ljajić

Predsjednik Nacionalnog savjeta Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da je rješenje slučaja Ratka Mladića prioritetno za Vladu Srbije i ocijenio da je cijela zemlja postala njegov talac.

"Ako uskoro ne izručimo Mladića u Hag, praktično bi bio zaustavljen put Srbije prema EU, to bi izazvalo i unutrašnjo-političke probleme. To bi bio veliki neuspeh za Vladu koji bi opozicija mogla da koristi da je politički ugrozi", rekao je Ljajić za "Večernje novosti".

On je dodao da Holandiju zanima samo Mladić u Hagu zbog unutrašnjo-političkih razloga i "griže savjesti koju nosi zbog zločina u Srebrenici".

Podsjećajući da glavni haški tužilac Serž Bramerc dolazi u Beograd 17. novembra, tri nedjelje prije podnošenja izvještaja Savjetu bezbjednosti UN o saradnji Srbije s Tribunalom, Ljajić je rekao da predstoji period velikih aktivnosti i potraga za preostalim haškim optuženicima".

"Činimo sve da Mladić i Hadžić budu locirani i preduzimamo najintenzivnije aktivnosti koje su do sada vođene",
istakao je Ljajić i dodao da bi bili zadovoljni da oni budu uhapšeni do kraja godine.

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom navodi da više niko ne postavlja pitanje da li postoji iskrena politička volja da se zatvori "haška knjiga", pa čak ni u Tribunalu, naglašavajući da je zaista tehničko pitanje kako doći do Mladića, s obzirom na to da se očito dobro skriva.

"Teoretske su šanse da će se dobrovoljno predati, ako se već do sada nije predao. Mada bi to bila najbolja opcija za sve - i za njega i za državu",
ocijenio je Ljajić.

On smatra da Mladićevo izručenje Hagu ne bi izazvalo nemire u Srbiji i ističe da čak ne očekuje ni veća okupljanja.
XS
SM
MD
LG