Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Solana: "Uvjereni smo da će Hrvatska učiniti sve da razjasni ubistvo"


Glasnogovornica Visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku i glavnog tajnika Vijeća EU-a Javiera Solane izrazila je u petak uvjerenje da će hrvatsko vodstvo učiniti sve da se razjasni pozadina ubojstvo Ive Pukanića i Nike Franjića.

"Uvjereni smo da će hrvatsko vodstvo, predsjednik i premijer, cijela vlada i politika klasa biti krajnje aktivni da ono što se dogodilo bude razjašnjeno pred sudom kako proces pridruživanju EU-u ne bi bio ugrožen. S naše strane, mogu reći da je vladavina prava temeljna za pristupni proces i da će EU učiniti sve da podupre Hrvatsku u njezinim naporima", rekla je Cristina Gallach.

"Potrebna je odlučna akcija državnog vodstvo. Imamo puno povjerenje u hrvatske čelnike", dodala je.

Gallach je rekla kako je bilo "šokantno vidjeti da se ljudi ubijaju na ulici jedne europske prijestolnice, vidjeti da se ubijaju novinari u kontekstu organiziranog kriminala i vrlo nejasne pozadine".

"Želimo to osuditi, izraziti sućut obiteljima. Želimo podržati hrvatsku Vladu u svim naporima, za koje smo uvjereni da ih poduzima, kako bi se razjasnilo što stoji iza ovoga i kako bi se priveli pravdi oni koji stoje iza ovoga", zaključila je Gallach.

Ivo Pukanić, novinar Nacionala i predsjednik uprave NCL grupe i Niko Franjić, direktor marketinga Nacionala, ubijeni su u četvrtak navečer u eksploziji bombe podmetnute pod automobil u središtu Zagreba.

XS
SM
MD
LG