Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skeneri koji "skidaju do gola" i dalje na čekanju


Europski parlament u četvrtak je u Strasbourgu izglasao rezoluciju u kojoj traži da se preispitaju moguća zadiranja u temeljna prava na privatnost prije nego se eventualno prihvati prijedlog Europske komisije o uvođenju skenera kojima bi se provjeravali putnici u zračnim lukama.

Europska komisija iznijela je prijedlog uredbe da se za kontrolu putnika prije ulaska u zrakoplov uvedu skeneri, koji omogućavaju slike putnika kao da su potpuno goli. Skeneri bi trebali skratiti kontrole i povećati sigurnost putnika.

To što predlaže Komisija ne može se smatrati pukim tehničkim mjerama za poboljšanje sigurnosti, jer one imaju "ozbiljan učinak na temeljna prava građana", ističe se u rezoluciji.

"Ta tehnologija može, ponavljam, može dovesti do toga da se putnici prisiljavaju na nešto što se može protumačiti kao nedostojanstveno postupanje, a to sigurno nije mali tehnički korak", rekao je u raspravi britanski konzervativac Philip Badbourn.

Parlamentarci su stoga od Komisije zatražili da provede procjenu učinka uvođenja skenera na temeljna prava, da se provedu znanstvena i medicinska istraživanja o mogućem utjecaju na zdravlje te da se analizira ekonomska isplativost tih uređaja.

XS
SM
MD
LG