Dostupni linkovi

Mesić mora platiti kaznu za nanošenje duševne boli


Zagrebački Općinski građanski sud nepravomoćno je danas odlučio da predsjednik Republike Stjepan Mesić mora francuskom odvjetniku Ivanu Jurašinoviću isplatiti 70 tisuća kuna odštete zbog nanošenja duševnih boli.

Odšteta odvjetniku dosuđena je zbog Mesićeve izjave iz 2006. kada je Jurašinoviću javno poručio kako bi bilo najbolje da posjeti Vrapče "jer tamo mogu pružiti takvim ljudima efikasnu pomoć". "To je sjajna prilika, neće ga puno koštati, a naši liječnici su poznati po efikasnosti", kazao je Mesić.

Sudac Nikola Raguž presudio je i da predsjednik Mesić mora platiti 5.500 kuna sudskih troškova.

Francuski odvjetnik je na posljednjem ročištu rekao da ga je Mesićeva izjava uvrijedila jer je u Vrapču psihijatrijska bolnica te da mu je ozbiljno narušila ugled u Francuskoj i obilježila kao "ludog odvjetnika". Izjavu je shvatio i kao prijetnju jer je Hrvatska zemlja u kojoj je vladao komunistički režim u kojemu se ljude "trpalo u ludnice samo da nestanu", a on smatra kako je situacija u Hrvatskoj još uvijek takva.

Spor između Mesića i Jurašinovića izbio je nakon što je odvjetnik u Francuskoj podnio kaznenu prijavu u ime Marina Tomulića protiv Marka Nikolića zbog pokušaja ubojstva, a u kojoj je naveo da je Mesić "svojevrstan politički patron naručitelja ubojstva Hrvoja Petrača". Nakon toga predsjednik države je novinarima dao spornu izjavu.

Mesićev zastupnik odvjetnik Čedo Prodanović najavio je žalbu na presudu.

XS
SM
MD
LG