Dostupni linkovi

Zahtjev Vlade RS neće biti prihvaćen?


Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Haris Silajdžić
Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Haris Silajdžić

U Predsjedništvu BiH, po svemu sudeći, neće biti pozitivnog odgovora na zahtjev Vlade RS da se od Holandije zatraži povlačenje ambasadora te zemlje u BiH Karela Foskulera. Ove sedmice Predsjedništvo o toj temi neće ni razgovarati.

Šef Kabineta člana Predsjedništva BiH iz RS Đorđe Latinović rekao je da su tek naredne sedmice moguće prve usmene konsultacije u vezi sa pismom Vlade RS kojim se traži "da Ministarstvu inostranih poslova Holandije bude upućena diplomatska nota, jer je holandski ambasador u BiH Karel Foskuler prekršio pravila diplomatskog ponašanja."

"Realno je očekivati da se tek u sljedećoj sedmici eventualno razgovara i izvrše usmene konsultacije, a onda je moguće i da dođe do formalizovanja te tačke za sjednicu. U ovoj sedmici nema nikakvih izgleda da se bilo šta razgovara o toj temi, jer članovi Predsjedništva već imaju ugovorene obaveze", objasnio je Latinović u izjavi za Srnu.

On je podsjetio da je pismo Vlade RS, naslovljeno na sva tri člana Predsjedništva, u Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića stiglo u petak, 17. oktobra.

U Kabinetu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Siladžića Srni je, međutim, rečeno da nisu dobili pismo Vlade RS kojim se traži a holandskom MIP-u bude upućena diplomatska nota.

Irena Kljajić, savjetnik za medije člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, izjavila je Srni da Komšić ne misli da odogovara na pismo Vlade RS, jer se (premijer Milorad) Dodik "sam svojim postupcima i izjavama doveo u situaciju da ljudi o njemu tako misle".

Član Predsjedništva BiH iz RS Nebojša Radmanović izjavio je ranije Srni da će zastupati "oštar kurs" prema holandskom ambasadoru Foskuleru, čiji istupi, kako je naveo, predstavljaju grubi napad na funkcionera BiH.
Iz Vlade RS 16. oktobra predsjedavajućem i članovima Predsjedništva BiH upućeno je pismo u kojim se ističe da posljednji medijski istup Foskulera, koji je izjavio da je siguran da će biti nastavljeno korišćenje bonskih ovlašćenja u BiH, a premijera RS Milorada Dodika uporedio sa bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom, predstavlja "najgrublje kršenje pravila diplomatskog ponašanja".
Poređenje premijera RS sa predsjednikom Bjelorusije je u pismu ocijenjeno kao diplomatski skandal, te se iz tog razloga od Predsjedništva BiH traži da uputi protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova Holandije, sa zahtjevom da razmotri dalji angažman Foskulera u BiH.
XS
SM
MD
LG