Dostupni linkovi

Pauel podržao Obamu


Colin Powell
Colin Powell

Do američkih predsjedničkih izbora ostalo je 15 dana, a prema posljednjim anketama senator Barack Obama povećao je svoju prednost za 6 posto. Tokom vikenda John McCain doživio je težak udarac nakon što je njegov stranački kolega, nekadašnji državni sekretar Colin Powell podržao Obamu i oštro kritikovao administraciju Georgea Busha mlađeg.

Ankete provedene tokom noći s nedjelje na ponedjeljak kazuju kako će 4. novembra ove godine 50 % Amerikanaca glasati za Obamu, a 44% za McCaina. Za samo 24 sata mladi senator iz Illinoisa povećao je svoju prednost nad vijetnamskim veteranom za čitavih 3 procenta, i to u ključnim grupama – među afro i hispanoamerikancima, te među ženama i neodlučnim biračima. Ključnu ulogu za takav snažan skok, procjenjuju analitičari, odigrao je niko drugi do desna ruka Georgea Busha – Colin Powell. Američki državni sekretar u prvom Bushovom mandatu kritikovao je negativnu kampanju svoje Republikanske stranke, te vrlo se precizno odredio kome će dati svoj glas:

"Obama vodi kampanju koja uključuje i doseže sve u Americi. On ima i stila i sadržaja. On ispunjava standarde da bude uspješan predsjednik. Mislim da je on transformacijska figura, da je nova generacija koja dolazi na američku i svjetsku scenu i zato ću glasati za njega."

Komandant Generalštaba Oružanih snaga Sjedinjenih Država u vrijeme predsjednika Billa Clintona, jedan je od najodlikovanijih američkih generala modernog vremena, Republikanac cijenjen u obje stranke. Godinama je smatran najvjerojatnijim kandidatom za prvog predsjednika SAD-a afroameričkog podrijetla. U svom istupu u nedjelju je naglasio da ne podržava Obamu zbog rase. Odluku je donio nakon što je McCain u igru uveo Sarah Palin.


"Ne vjerujem da je ona spremna biti predsjednicom SAD-a", rekao je Powell, ističući kako je s druge strane Obamin potpredsjednički kandidat, senator Joe Biden, "spreman biti predsjednikom od prvoga dana".


"Ovo je vrijeme za otvaranje", rekao je Powell, dodajući kako novi predsjednik treba "pokazati svijetu da je nova administracija spremna za to". Posebno je pozdravio Obaminu spremnost da "razgovara s ljudima s kojima nismo razgovarali", aludirajući na Obaminu kontroverznu najavu da je spreman bez preduvjeta pregovarati s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom, i sličnim državnicima neprijateljskog stava prema SAD-u.

Pripremajući se za najvjerojatni ulazak u Bijelu kuću, prvi tamnoputi američki predsjednik već je najavio da će uvesti apsolutnu novinu – dvostranačje u Vladi. Obamini savjetnici, prema pisanju Washington posta, sugeriraju kako su među onima koji bi bili ministri i dvojica Republikanca, Richard Lugar iz Indiane i Chuck Hagel iz Nebraske.


Biće to samo jedna u nizu novosti koje ulaze u američku stvarnost s mladim senatorom Obamom. On je prvi koji je u istoriji američkih predsjeničkih izbora odustao od javnog finansiranja i uveo uplate preko interneta. Taj inovativni način financiranja, između 25 i 100 dolara, Obami je osigurao prednost još u demokratskim predizborima, ali i ogromnu financijsku nadmoć nad McCainom. Zahvaljujući toj prednosti njegova su oglašavanja na lokalnim i nacionalnim TV mrežama četiri puta veća i učestalija od onih republikanskog kandidata McCaina.


Obamina kampanja oglašavanja ima raspon i složenost kakva nije viđena od kad je postala televizija, a njegova financijska nadmoć nad suparnikom također je bez presedana.

XS
SM
MD
LG