Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Karadžić će se braniti negiranjem genocida


Radovan Karadžić

Haški optuženik Radovan Karadžić baziraće svoju odbranu na argumentu da se u Srebrenici nije dogodio genocid, objavio je Fajnenšel tajms (Financial Times), pozivajući se na izjavu Karadžićevog pravnog savetnika Gorana Petronijevića. Istovremeno je iz Haškog tribunala saopšteno da će Karadžić svedočiti u odbranu Momčila Krajišnika.

Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić baziraće svoju odbranu na argumentu da se u Srebrenici nije dogodio genocid, navodi list Fajnenšel tajms
(Financial Times), pozivajući se na Karadžićevog pravnog savetnika.
Prema navodima britanskog lista Karadžićev pravni savetnik Goran Petronijević je rekao da će njegov klijent izneti argument da ubistva u Srebrenici nisu genocid, što je, prema FT-u, osporavanje nekih prethodnih presuda Tribunala u Hagu u vezi sa ubistvom oko 8.000 bosanskih muškaraca i dečaka jula 1995. godine.

List je razgovarao i sa Antonijem Dvorkinom, direktorom jednog britanskog instituta za proučavanje ratnih zločina koji kaže da takva pravna strategija nosi rizik za optuženog i da bi bilo čudo da tako zasnovana odbrana bude uspešna. Dvorkin kaže da će na strani tužilaštva biti jaki dokumentovani dokazi protiv Karadžića.
Prema FT-u Petronijević je rekao da su pregovori sa drugim optuženima pred Tribunalom doveli do toga da oni priznaju genocid u zamenu za blažu kaznu.
List navodi i reči kanadskog advokata Stefana Burgona, koji radi na pripremi Karadžićeve odbrane, da će zbog tih pogodbi biti lako obezvrediti svedočanstva iz prethodnih sudjenja jer su svedoci "mogli da imaju pravu korist da optuže glavnog čoveka".
Glavni tužilac na sudjenju Slobodanu Miloševiću Džefri Najs rekao je FT-u da bi odlukom da se sam brani Karadžić mogao zapravo da pomogne tužilaštvu. Najs navodi da je takvu grešku već napravio Milošević koji se pokazao kao vrlo loš advokat, pozivao pogrešne svedoke i pokazao
"tamniju stranu" svoje ličnosti koja bi inače ostala neotkrivena.

Najs kaže takodje da bi Karadžićeva odbrana mogla da ima dosta koristi ako uspe da dokaže postojanje sporazuma izmedju Karadžića i američkog izaslanika Ričarda Holbruka, uz napomenu da je jasno da ima dokaza da je neka vrsta sporazuma bila sklopjena medju njima. Karadžić tvrdi da mu je Holbruk garantovao imunitet od Tribunala, navode koje Holbruk odbacuje.
FT prenosi i ocenu Džona Džonsa, britanskog advokata za ratne zločine, da tužilaštvo ne može da računa na brzu osudjujuću presudu u ovom slučaju, iako su sudije stekle iskustvo u radu sa problematičnim optuženicima.

Karadžić je optužen za genocid nad nesrbima u Srebrenici i širom BiH, kao i za druge zločine 1992-95. Uhapšen je u Srbiji krajem jula, a u pojavljivanju pred sudijom odbio je da se izjasni o krivici, posle čega je u spis uvedeno da se ne oseća krivim.
Istovremeno, iz Haga je danas saopšteno da će Karadžić svedočiti početkom novembra pred Haškim tribunalom u odbranu svog nekadašnjeg bliskog saradnika Momčila Krajišnika.
Žalbeno veće Tribunala će svedočenje Karadžića saslušati 3. ili 5. novembra, na Krajišnikov zahtev. Prema odluci veća, u dodatnoj raspravi o žalbi Krajišnika na prvostepenu presudu, Karadžića će moći da ispitaju sam Krajišnik i njegov zastupnik, čuveni američki advokat Alan Deršovic (Dershowitz). Tužioci će zatim svedoka unakrsno ispitati.
U prvostepenom postupku, bivši predsednik Skupštine Republike Srpske Krajišnik je osudjen na 27 godina zatvora zbog progona i drugih zločina nad nesrbima tokom rata u BiH, 1992 godine. Istovremeno, sudsko veće je Krajišnika oslobodilo optužbe za genocid.

Krajišnik je na tu presudu uložio žalbu. Posle Karadžićevog hapšenja, krajem jula, Krajišnik je izrazio nameru da Karadžića pozove kao svedoka odbrane.
Iako je rasprava o žalbi već bila održana, Krajišnik je od sudija zatražio dozvolu da Karadžića izvede kao dodatnog svedoka, obrazlažući da je, kao lider RS pre i tokom rata u BiH, on u stanju da sudijama predoči nove i važne dokaze.
Krajišnik, koji je u Hagu od hapšenja 2000. godine, više puta je u pritvoru Tribunala razgovarao sa Karadžićem, pripremajući njegovo svedočenje.
XS
SM
MD
LG