Dostupni linkovi

Medijska podrška Obami


Nazivajući senatora Baracka Obamu "pravim čovjekom za teška vremena", američke novine Washington Post u petak su podržale demokratskog kandidata za američkog predsjednika. Uz vlastitu podršku, novine su dodale podršku još 39 regionalnih novina - uključujući Boston Globe i St. Louis Post Dispatch.

"Proces nominiranja u ovoj godini stvorio je dva neobično talentirana i kvalifikovana kandidata", piše Post, dodajući da postoji samo nekoliko javnih ličnosti "koje smo godinama poštovali više" od republikanskog kandidata, senatora Johna McCaina.
"Ipak, nedovosmisleno dajemo podršku Obami za predsjedenika", piše Post, a prenosi DPA.
Novine su kritikovale McCainovu "razočaravajuću kampanju" i "neodgovorni izbor potpredsjedničkog kandidata" - guvernerke Aljaske Sarah Palin - "koja nije spremna da bude predsjednik".
Post je priznao"rezerviranost" prema "Obaminom relativno kratkom iskustvu u nacionalnoj politici". "Mi, međutim, gajimo i ogromna nadanja", piše Post.
Novine navode u uvodniku kako vjeruju da će Obama odgovoriti na ekonomsku krizu "zdravim poštovanjem prema tržištu potaknut opravdanim razočarenjem zbog rastuće neravnopravnosti i razumijevanjem potrebe za fokusiranom regulativom".
Post piše kako je uvjeren da će Obama zadržati američko liderstvo i angažman u svijetu, "nastaviti borbu protiv terorista i snažnu diplomatiju promoviranja američkih vrijednosti i interesa".
"Obama ima potencijal da postane veliki predsjednik", piše Post.
"Uzimajući u obzir enormne probleme s kojima će se suočiti od prvog dana na položaju i štete stvorene tokom proteklih osam godina, mi mu želimo svako dobro", pišu novine.
McCain, koji zaostaje za Obamom u anketama javnosti, dobio je podršku 15 novina s čitalačkom publikom od 1,5 miliona ljudi.
Trideset devet novina koje su u petak izrazile podršku Obami imaju čitalačku publiku od 3,5 miliona ljudi.
I Times podržao Obamu
Britanske novine Times u petak su podržale Baracka Obamu kao budućeg predsjednika Sjedinjenih Država, tvrdeći da je demokratski kandidat pokazao "karakter, inteligenciju i razboritost".
"Na američkom je narodu da izabere idućeg predsjednika Sjedinjenih Država. Ipak, bilo bi naivno za čitaoce britanskih novina da pomisle kako nemaju nikakvih interesa u ishodu utrke između Baracka Obame i Johna McCaina", pišu novine.
"I ekonomska i vanjska politika trenutnog tima Bijele kuće ima veliki utjecaj na druge zemlje", piše Times u uvodniku, prenosi DPA.
Rasa se ne bi smjela zanemariti u ovim izborima, pišu novine.
"Ako Sjedinjene Države izaberu prvog afroameričkog predsjednika, britanski saveznik u borbi za slobodu i demokratiju poslao bi snažnu poruku. Ta poruka bi glasila da se kroz miroljubivu borbu i demokratski protest represija može prevazići, sloboda se može osvojiti i tolerancija može pobijediti. Obamino inauguralno predsjedničko obraćanje predstavljalo bi elokventnu propovijed o zapadnim vrijednostima", piše Times.
Harizma i viteštvo mogu dovesti jednog kandidata tako daleko, ali Obami treba mnogo više kad se govori o njemu kao o potencijalnom predsjedniku, piše Times.
"Najveće pitanje za Evropljane je da li će on biti u stanju dokazati da je dorastao sigurnosnim izazovima. Nemoguće je biti siguran u to", piše Times o tom aspektu.
"Konačno, potrebno mu je da se pokaže dobar u suočavanju s krizama", pišu britanske novine o Obami, istovremeno opisujući njegovog republikanskog suparnika Johna McCaina kao "autentičnog heroja" i hrabrog političara".
"Amerikanci imaju još mnogo pitanja oko Obame. Izbori nisu završeni. Nadamo se, međutim, da će njihov ishod biti Obamina pobjeda", piše Times.
XS
SM
MD
LG