Dostupni linkovi

Obama pobednik poslednje predizborne debate


Obama i Mekejn u poslednjoj debati uoči izbora.
Obama i Mekejn u poslednjoj debati uoči izbora.

Predsednički kandidat Republikanaca Džon Mekejn nije uspeo da u poslednjoj debati uoči izbora 4. novembra poremeti smirenost svog rivala, Demokrate Baraka Obame, iako je nastojao da ga žestokim napadima navede na grešku.

Mekejn je optužio Obamu da svojim poreskim planom vodi klasni rat i napadao ga zbog veza sa bivšim pripadnikom krajnje levice.
"Senatore Obama, ja nisam predsednik Buš. Da ste hteli da se kandidujete protiv predsednika Buša, trebalo je da to uradite pre četiri godine", rekao je Mekejn.
"Činjenica da je to postalo toliko važan deo vaše kampanje, senatore Mekejn, govori mnogo više o vašoj kampanji nego o meni", uzvratio je Obama na te Mekejnove napade čiji je cilj bio, kako ocenjuje Asošijeted pres, jasan - ugroziti sve veću popularnost senatora iz Ilinoisa.
Mekejnu je sinoćnja 90-minutna debata na Univerzitetu Hofstra u predgrađu Njujorka bila možda poslednja prilika da preokrene kampanju u svoju korist samo tri nedelje uoči izbora, ali Obama je izašao prilično nepoljuljan.

Prema anketi CNN nakon debate, 58 odsto gledalaca je ocenilo da je Obama pobednik, a 31 odsto njih ima to mišljenje za Mekejna. Anketa televizijskog kanala CBS daje još veću prednost Obami 53 odsto u odnosu na 22 odsto koliko ima Mekejn.
Na Mekejnov napad o povezanosti sa bivšim ekstremistom iz doba rata u Vijetnamu Vilijamom Ajersom, Obama je rekao da je imao osam godina kada je Ajers bio uključen u antiratne aktivnosti uključujući i bombaški napad na zgrade federalnih institucija.

Mekejn je, prema oceni Frans presa, imao bolji nastup nego u prethodne dve debate, ali se njegova žestina s početka pretvorila u ljutnju i ogorčenost. Nije uspevao da kontroliše osećanja, stalno je mlatarao rukama, žmirkao očima.

Obama nije bio tako žestok i zadržao je smirenost, predsedničko držanje i izbegao greške koje bi mogle da ugroze njegovu prednost. On je ipak izneo nekoliko optužbi na račun svog suparnika.

"Sto odsto vaših reklama, Džone, 100 odsto je negativno", rekao je Obama na šta je Mekejn rekao da "to nije istina". "Potpuno je tačno", ponovio je senator iz Ilinoisa.
Sve sadašnje Mekejnove reklame su negativne, prema istraživanju Univerziteta u Viskonsinu, mada je tokom kampanje bilo i pozitivnih.
Obama je došao na debatu kao favorit u anketama ne samo na nacionalnom nivou, već i u državama ključnim za pobedu kao što je Virdžinija koja od 1964. godine nije glasala za demokratskog kandidata, ali i u Koloradu, Ajovi.

Međutim, Obamina pobeda nije zagarantovana. On je izgradio vođstvo tek poslednjih sedmica kako se pogoršavala finansijska kriza pošto ankete pokazuju da Amerikanci imaju veće poverenje u njega da im može pomoći po pitanju finansija.
XS
SM
MD
LG