Dostupni linkovi

Optužnica protiv ratnog gradonačelnika Trebinja


Dubrovnik
Dubrovnik

Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku podiglo je optužnicu protiv ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva dubrovačkog područja i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika između 1991. i 1995, javila je Hina.

Državno tužilaštvo na svojoj internet strani objavilo da je Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku podiglo optužnicu protiv državljanina Bosne i Hercegovine B. V. (1936.) zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i uništavanja kulturnih i istorijskih spomenika.

Agencija Hina, međutim, navodi puno ime Božidara Vučurevića. Kao predsednik Skupštine opštine Trebinje, predsednik Srpske autonomne oblasti Hercegovine, predsednik kriznog štaba i ratnog štaba opštine Trebinje, te predsednik ratnog predsedništva opštine Trebinje, optuženi je tokom 1991. pa do 29. oktobra 1995, delujući individualno i u saradnji sa Radovanom Karadžićem, planirao, podsticao, naložio i na drugi način pomogao u sprovođenu ideje stvaranja takozvane velike Srbije na području bivše Jugoslavije okupacijom i pripajanjem delova teritorije Hrvatske i proterivanjem hrvatskog stanovništva, navodi se u optužnici.

Kako prenosi Hina, optužnica Vučurevića tereti da je u septembru 1991. na području opštine Trebinje naredio mobilizaciju teritorijalne odbrane i formiranje jedinica specijalne policije kojima je popunjavao jedinice JNA, koje su 1. oktobra 1991. sa područja Hercegovine i Crne Gore napale Hrvatsku, navodi Beta.

Te su jedinice do 26. oktobra 1991. privremeno okupirale područje od Prevlake do Stona, a grad Dubrovnik držale u potpunoj blokadi. U optužnici se navodi da su u "napadima postupali protivno odredbama međunarodnih konvencija, odnosno namerno i bezobzirno granatirali civilne objekte i spomenike kulture pri čemu je poginuo 91 civil, a 200 civila je ranjeno dok su u okupiranim mestima uništavali, palili i pljačkali privredne objekte i imovinu civila, a ljude vodili u logore Morinje i Bileća". Navodi se da su "bezobzirno granatirali istorijsko jezgro Starog grada, koje je pod zaštitom UNESCO".

"Nakon 26. oktobra 1992, odnosno povlačenja JNA s okupiranog područja, imajući potpunu kontrolu i vlast nad oružanim snagama takozvane SAO Istočna Hercegovina, okrivljeni B. V. je zajedno sa zapovednim kadrom Hercegovačkog korpusa naredio da se nastavi granatiranje Dubrovnika, privrednih i civilnih objekata sve do 29. oktobra 1995".

Tada je, dodaje se, ubijeno sedam civila, a 11 ih je tesko ranjeno, a naneta je materijalna šteta, navodi se u saopštenju Državnog tužilaštva.

Vučurević negira navode iz optužnice

Vučurević je danas za Radio Republike srpske izjavio da je "nebulozna" optužnica koju je protiv njega podiglo Županijsko državno tužilaštvo u Dubrovniku za počinjene ratne zločine. On je rekao da su neistinite optužbe da je on granatirao nesrpske ciljeve. U periodu, za kojeg ga optužuje Hrvatska, kaže da nije imao nikakve komandne odgovornosti niti zaduženja, niti je raspolagao artiljerijom da bi mogao da granatira područje Dubrovnika.


Izvor: Hina, Beta

XS
SM
MD
LG