Dostupni linkovi

Radmanović o Silajdžićevom nastupu u Strasbourgu


Radmanović o Silajdžićevom nastupu u Strasbourgu

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović ocijenio je govor predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića u Strasbourgu pred Parlamentarnom skupštinom Vijeća Europe novim i još grubljim nasrtajem na Republiku Srpsku, ali i na ustavno uređenje BiH od nedavnog istupa u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda.

- U svom istupu pred licem međunarodne javnosti Haris Silajdžić cijelo vrijeme napada polovinu države BiH, čime potkopava i dovodi u pitanje integritet BiH. Dakle, on ne negira samo Republiku Srpsku, što je njegova dugogodišnja preokupacija, već svojim neodgovornim istupima potkopava same temelje zajedničkog života u BiH kao složenoj višenacionalnoj državi, kaže se u Radmanovićevom peiopćenju za javnost.

Kako navodi, ono što posebno zabrinjava u svim istupima Harisa Silajdžića i drugih bošnjačkih političara jest činjenica da oni svoju retoriku, stavove i politiku ne mijenjaju u kontinuitetu posljednjih dvadeset godina, kao da se ništa nije promijenilo u političkom životu BiH i širem okruženju.

- To je politički autizam neodgovorne političke elite, bez sagledavanja stvarnih promjena u društvu. Kada Haris Silajdžić, onemogućen međunarodnim pritiscima da otvoreno odbaci Daytonski mirovni sporazum, traži njegovo strogo poštovanje i implementaciju, redovno taj račun ispostavlja samo Republici Srpskoj. On svjesno prešutkuje i namjerno zaboravlja da BiH sama ne ispunjava preuzete obaveze i odredbe Daytonskog mirovnog sporazuma u pogledu povratka Srba i Hrvata, odredbi o ravnopravnosti i konstitutivnosti naroda, o upotrebi jezika i pisma i nacionalnih simbola, vraćanju imovine Srpske pravoslavne crkve u BiH i slično, navodi Radmanović.

U svom priopćenju Radmanović također dodaje da govor Harisa Silajdžića sadrži prijetnju za stabilnost regije, u kojoj se iznuđivanje ustavnih promjena u zemlji, koji odgovaraju samo jednoj strani, uvjetuje mirom i stabilnošću cijele zemlje i regije.

- To je opasno kockanje sa nesagledivim posljedicama. Haris Silajdžić otvoreno poziva međunarodne institucije da interveniraju u unutrašnje ustavnopravne i političke odnose u zemlji, pretpostavljajući takav pristup dijalogu i demokratskom dogovoru domaćih izabranih političkih predstavnika, što je upravo politički pristup suvremene demokratske Europe - stoji u Radmanovićevom priopćenju za javnost.

XS
SM
MD
LG