Dostupni linkovi

"Gallup": Obama u prednosti 11 posto


Barak Obama i Džon MekKejn u drugoj predsjedničkoj debati
Barak Obama i Džon MekKejn u drugoj predsjedničkoj debati

Demokratski kandidat za predsjednika SAD Barak Obama (Barack Obama) povećao je vodstvo pred republikancem Džonom MekKejnom (John McCain) na 11 postotaka, odnosno na 52 prema 41 posto glasova registriranih birača, pokazali su rezultati novog dnevnog ispitivanja instituta "Gallup".

Rezultati ispitivanja provedenog od 5. do 7. oktobra najbolji su za Obamu od početka kampanje, kako po udjelu glasova koji dobija, tako i po veličini prednosti pred MekKejnom, prenose agencije.

Gotovo svi intervjui u anketi obavljeni su prije TV debate održane u utorak navečer u Nešvilu (Nashville), a mogući pomaci u biračkim sklonostima kao rezultat te debate vidjeće se idućih dana, navodi u analizi ankete "Gallupov" stručnjak Džef Džons (Jeff Jones).

Sklonosti birača trenutno su se stabilizirale, što pokazuje podatak da je Obama imao dvozmenkastu prednost u sva tri dana ispitivanja.

Zabrinutost Amerikanaca zbog ekonomske krize izgleda da koristi Obami.

On se vratio u vodstvo u anketama s pogoršanjem finansijske krize sredinom septembra, a njegovi do sada najbolji rezultati podudaraju se s najgorim rejtingom koji je američka ekonomija imala ove godine.

Čak 59 posto Amerikanaca opisuje sadašnje ekonomsko stanje kao "jadno".

"Gallupovo" ispitivanje od 5. do 7. oktobra provedeno je na uzorku od 2.747 registriranih birača, i ima marginu greške od plus-minus 2 posto.
XS
SM
MD
LG