Dostupni linkovi

Palin i Biden ujednačeno u TV debati


Sarah Palin i Joe Biden tokom TV debate
Sarah Palin i Joe Biden tokom TV debate

Američki potpredsjednički kandidati, demokratski senator Joe Biden i republikanska guvernerka Aljaske Sarah Palin, u četvrtak su održali TV debatu u kojoj su se međusobno napadali oko pristupa finansijskoj krizi, ratu u Iraku, reformi zdravstva, energetici, klimatskim promjenama, vanjskoj politici i drugim pitanjima, pri čemu su oboje uspješno izbjegli veće greške.

Iako pod velikim pritiskom zbog pada popularnosti i loših nastupa u nekoliko TV intervjua uoči debate, Sarah Palin (44) je ostavila solidan dojam protiv daleko iskusnijeg Bidena (65), raspravljajući o gospodarstvu, porezima, zdravstvu, energiji i napadajući demokratski dvojac Barack Obama-Joe Biden zbog nedosljednosti između glasovanja u Senatu i politike koju proklamiraju u kampanji.


Dobro pripremljena za debatu i mirno izbjegavajući odgovore na pitanja koja joj nisu odgovarala, Palin se opetovano vraćala na teme gdje se osjećala sigurnije, poput smanjenja poreza, energetske politike i mjera koje je kao gradonačelnica i guvernerka provodila na Aljasci.


Za financijsku krizu koja potresa SAD i svijet Palin je okrivila "pohlepu i korupciju Wall Streeta", dok je Biden krivnju pripisao politici deregulacije tržišta Busheve administracije.


"Ekonomska politika zadnjih osam godina je najgora ekonomska politika koju smo ikada imali", rekao je Biden, opetovano ističući kako će John McCain i Sarah Palin samo nastaviti Bushevu politiku.


Palin, koja se svojim prostodušnim, narodnim, izričajem obraća najširim slojevima, kazala je kako treba u subotu otići na neku dječju nogometnu utakmicu i pitati roditelje kao doživljavaju stanje ekonomije, da se osjeti strah za ulaganja koja imaju na burzi.


Na pitanju rata u Iraku, Palin je rekla da politika Obama-Biden predstavlja "bijelu zastavu predaje". Biden je zajamčio da će on i Obama "okončati taj rat", rekavši
kao "za Johna McCaina tom ratu nema kraja".


Palin je optužila Obamu da je glasovao protiv financiranja američkih snaga u Iraku i Afganistanu, na što je Biden uzvratio da je i McCain glasovao protiv financiranja posebnih oklopnih vozila za američke vojnike u Iraku, te da je bio "potpuno u krivu" oko uspjeha američke invazije na Irak, dok je Obama bio u pravu.


I Biden i Palin imaju sinove u sastavu američkog kontigenta u Iraku, i u tom su pogledu pokazali veliko međusobno razumijevanja, kao roditelji.


Na pitanju energetike, Palin je optužila Bidena i Obamu da su protiv iskorištavanja domaćih nalazišta nafte, dok je Biden istaknuo da je McCain uvijek glasovao protiv potpore za alternativne izvore energije, i uvijek u prilog velikih naftnih kompanija, te da ta u svom predsjedničkom programu planira milijarde dolara poreznih olakšica za Exxon Mobile i druge naftaške korporacije.


U vanjskoj politici Palin je optužila Obamu da je "opasan" jer želi pregovarati s Iranom i čelnicima Kube i Sjeverne Koreje, dok je Biden naglasio da će McCain samo nastaviti Bushevu politiku prema Iranu. Oboje su se suglasili oko podrške Izraelu i rješenju s dvije države za izraelsko-palestinski sukob.


Na pitanju fiskalne politike Biden je optužio listić McCain-Palin da 100 milijuna kućanstava srednje klase u SAD od njih neće dobiti nikakve porezne olakšice, već će ih dobiti velike korporacije i naftne kompanije.

XS
SM
MD
LG