Dostupni linkovi

Evropski poziv Hrvatskoj da zaštiti novinare


Europska novinska federacija (EFJ) podržala je jučerašnji prosvjed novinara u Zagrebu i pozvala hrvatske vlasti da zaštite novinare te pronađu napadače na Dušana Miljuša.

U pismu podrške Hrvatskom novinarskom društvu (HND), koje je organiziralo prosvjed pred Kamenitim vratima, predsjednik EFJ-a Arne Koenig kaže kako je neugodno iznenađen činjenicom da su verbalni i fizički napadi na novinare u Hrvatskoj postali uobičajeni te ističe da su u EFJ-u sve zabrinutiji zbog opasnosti kojoj su izvrgnuti hrvatski novinari.

Podsjećaju da je ove godine napadnuto petero novinara - Danijela Banko, Filip Brala, Ivo Pukanić, Dušan Miljuš i Martin Franov te da se Dragi Hedlu već duže prijeti smrću.

"EFJ na te posljednje napade gleda kao na napade na slobodu medija i istraživačkog novinarstva u Hrvatskoj", stoji u priopćenju EFJ-a.

Podršku HND-ovu prosvjedu dao je i Sindikat policije Hrvatske u kojemu smatraju da je u borbu protiv nasilja, kriminala i korupcije potrebno uključiti sve pojedince i institucije.

U tom sindikatu kažu da već više godina uporno zahtijevaju bolju opremljenost cjelokupnog sastava policije kako bi se spriječili svi oblici kaznenih djela, odnosno barem naknadno razriješili i otkrili počinitelji.

XS
SM
MD
LG