Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Reis Cerić - BiH treba temeljitu moralnu obnovu


Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić upozorio je na sve rašireniji kriminal, korupciju i nepoštivanje temeljnih moralnih vrijednosti u bosanskohercegovačkom društvu koji sve više ugrožavaju temelje na kojima ono počiva.

Predvodeći središnju proslavu Bajrama u sarajevskoj Begovoj džamiji, reis Cerić je u svojoj hutbi (propovijedi) istaknuo kako BiH danas treba temeljitu moralnu obnovu.

"Dužni smo ovdje i sada ukazati na anomalije u društvu kao što su bogaćenje bez truda i rada, uživanje bez svijesti i savjesti, obrazovanje bez odgoja, poslovanje bez etike i morala, politiku bez načela", kazao je Cerić.

Društvena pravda, po njegovim riječima, temelj je opstanka države i u traganju za njom treba biti nepopustljiv, a to se posebice mora očitovati u brizi za one koji se ne mogu izboriti u sukobu s kušnjama sirovog kapitalizma koji ljude ostavlja gladne i bez krova nad glavom.

Cerić je izrijekom kritizirao one koji "radnike bespoštedno iskorištavaju", a političare koji zastupaju interese bosanskih muslimana upozorio je kako si ne smiju dopustiti razmimoilaženja oko temeljenih pitanja koja se tiču opstanka bosanske države.

XS
SM
MD
LG