Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Poslodavci tvrde da je korupcija široko rasprostranjena


Crnogorska Unija poslodavaca objavila je rezultate istraživanja o rasprostranjenosti korupcije i njenom uticaju na poslovanje preduzeća. Prema objavljenim rezultatima, poslodavci su čvrsto uvjereni da je korupcija široko rasprostranjena, a da je najviše ima u javnoj upravi.

Većina crnogorskih poslodavaca smatra da je korupcija najrasprostranjenija u javnoj upravi, zatim u zdravstvu i sudstvu, a da je najmanje ima u oblasti obrazovanja. Ovo govore rezultati istraživanja crnogorske Unije poslodavaca čiji članovi u velikoj većini onih koji su učestvovali u realizaciji ove ankete, smatra da u Crnoj Gori postoji korupcija, dok je kao naročito zabrinjavajuće naznačeno da apsolutno svi smatraju da u Crnoj Gori postoji korupcija. O podacima koje je anketiranjem po metodi slučajnog uzorka obuhvatilo 164 preduzeća koji su članice Unije poslodavaca govorila je ekonomski savjetnik Unije Ana Karanikić:

"Prva pitanja ticala su se rasprostranjenosti korupcije u Crnoj Gori. Oko 86 posto ispitanika smatra da u Crnoj Gori postoji korupcija, a samo nekih 13 posto je odgovorilo sa "ne znam". Indikativno je po našem mišljenju veoma zabrinjavajuće da niko od respondenata na pitanje "Da li po vašem mišljenju postoji korupcija?" nije odgovorio sa "ne". Što se tiče rasprostranjenosti korupcije najveći broj respondenata smatra da je korupcija najzastupljenija u javnoj upravi oko 30 posto, zatim u zdravstvu i sudstvu, a da je najmanje ima u oblasti obrazovanja."

Odgovori na sljedeća pitanja pružila su uvid u način na koji poslodavci, ukoliko su bili svjedoci koruptivne radnje, reaguje na korupciju. Ana Karanikić:

"Oko 41 posto anketiranih smatra da su bili, odgovorili su da su bili u sferi koruptivne radnje, međutim, niko do respondenata koji su se susrijetali sa korupcijom nije prijavio. Najčešći razlog koji su navodili poslodavci u odgovoru na anketu za neprijavljivanje imali su vjerovanje da prijava neće imati nikakvog efekta, nepovjerenje u nadležne institucije za borbu protiv korupcije, nezaštićenost od posljedica prijavljivanja i tako dalje."

Poslodavci su odgovarali i na pitanja koja su se odnosila na prisutnost korupcije u različitim oblastima poslovanja preduzeća. Savjetnica Unije poslodavaca kaže da je najveći broj odgovorio da je korupcija najrasprostranjenija u oblasti rada inspekcijskih službi:

"Zatim u proceduri dobijanja dozvola, koncesija i javnim nabavkama, a najmanje pet posto procedura registracije preduzeća i zapošljavanja, odnosno angažovanja radne snage. Posljednja dva pitanja odnose se na uzroke postojanja korupcije iz poslodavačke perspektive kao i njihov prijedlog mjera za suzbijanje. Poslodavci smatraju da je najčešći uzrok za postojanje korupcije nizak standard, a na drugom mjestu su loše zakonodavstvo i neetičnost. Najmanji razlog za korupciju poslodavci vide u nedostatku pristupa informacijama od javnog interesa i nedovoljnoj tačnosti i preciznosti informacija."

Pored sticanja uvida u rasprostranjenosti i karakter korupcije u Crnoj Gori iz perspektive poslodavaca. Cilj istraživanja je bio i izvođenje zaključaka u vezi različitih aspekata veze, korupcije i poslovanja preduzeća u Crnoj Gori. Stoga, kao najefikasnije mjere za suzbijenje korupcije poslodavci vide jasne sankcije, zatim kvalitetno zakonodavstvo kvalitetnu antikorupcijsku strategiju, dok podizanje svijesti o štetnosti i monitoring primjene zakona vide kao mjere sa najmanje efikasnosti za postizanje željenih rezultata.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG