Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Širenje EU ne smije biti blokirano


Olli Rehn

Kriza oko usvajanja najvišeg akta Evropske unije (EU) ne smije biti izgovor za blokadu njenog daljeg širenja, piše danas londonski "Financial Times" (FT) , citirajući riječi evropskog komesara za proširenje Oli Rena (Olli Rehn).

"Irsko 'ne' Lisabonskom ugovoru izazvalo je neka pitanja o budućnosti proširenja. Da li će ono pogoditi ovaj proces? To se ne bi smjelo dopustiti", rekao je on na jednom skupu u Pragu (Praha), a prenosi londonski dnevnik.

List podsjeća da su se lideri Francuske i Njemačke usprotivili daljem širenju bloka prije nego što ugovor iz Lisabona (Lisboa) ne stupi na snagu, a to se, kako trenutno stoje stvari, neće desiti prije 1. januara 2010. godine.

To znači da bi Hrvatska, kao najozbiljniji kandidat, mogla postati članica EU 2012. godine, da bi tek u kasnije na red došle Albanija, BiH, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

FT, međutim, prenosi riječi Rena da stabilnost zapadnog Balkana zavisi i od uvjerenja njihovih političkih i poslovnih elita, kao i građana, da se svake godine ostvaruje napredak ka EU, zbog čega je zaključenje tehničkih pregovora o članstvu Hrvatske moguće i do kraja 2009. godine.

On je posebno pohvalio novu Vladu u Beogradu, rekavši kako je moguće da će Srbija naredne godine ostvariti status kandidata za članstvo u EU.

Također, ukoliko njihove vlade ostvare dovoljan napredak u ispunjenju tehničkih uslova, građani nekih zemalja zapadnog Balkana mogli bi putovati u zemlje EU bez viza prije kraja 2009. godine, rekao je Ren, a prenosi FT.
XS
SM
MD
LG