Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Evropska banka daje BiH kredit za Koridor Vc


Bosna i Hercegovina trebala bi 5. novembra potpisati ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o kreditu vrijednom 180 milijuna eura namijenjenih gradnji autoceste na dijelu koridora V c koji prolazi kroz tu državu, no preduvjet za to je uvođenje posebne pristojbe na prodaju goriva.

Ministar prometa i komunikacija Federacije BiH Nail Šećkanović potvrdio je kako se od lokalnih vlati očekuje da osiguraju uvođenje pristojbe od pet centi na svaku litru prodanog goriva koja bi se koristila isključivo za gradnju autoceste.

"Od ove pristojbe samo bi FBiH godišnje imala stotinjak milijuna konvertibilnih maraka (50 milijuna eura)", kazao je Šećkanović. On je upozorio kako ovo pitanje još valja raspraviti s vlastima Republike srpske, jer one imaju dvojbe oko načina raspodjele te dobiti.

Kada takav dogovor bude postignut, RS također može računati na kreditna sredstva EBRD-a za dionicu autoceste koja treba prolaziti kroz taj entitet.

Tijekom pregovora s EBRD-om koji su već zaključeni, kreditom kojega ta banka odobri gradilo bi se nešto više od 66 od ukupno 330 kilometara autoceste, uključujući sjevernu i južnu spojnu točku s Hrvatskom.

XS
SM
MD
LG