Dostupni linkovi

Medjusobne optužbe optuženih za "Ovčaru"


U nastavku ponovljena suđenja za ratni zločin na Ovčari u studenome 1991. u Specijalnom sudu u Beogradu svjedok Nikola Dukić u srijedu je izjavio da je jednog od optuženika za ubojstvo 200 hrvatskih zarobljenika Milorada Pejića vidio u streljačkom vodu na Grabovu.

"Vidio sam ga na Grabovu u streljačkom vodu i stojim iza tih riječi", rekao je Dukić, suočivši se s optuženikom.

Dukić je zatim zanijekao optuženikove tvrdnje da je on iz hangara na Ovčari izveo Damira Kovačića i ubio ga u obližnjem jarku. Dukić, koji je pred Okružnim sudom u Novom Sadu prvostupanjskom presudom osuđen zbog sudjelovanja u ubojstvu počinjenu u travnju 1992. u Vukovaru, posvjedočio je da je u hangaru među zarobljenicima vidio Kovačića.

"Stat ću na poligraf pred vama. Nikoga nisam ubio ni u hangaru, ni na Grabovu, niti sam izveo Kovačića (iz hangara)", rekao je Dukić.

"Slagao si i treba te biti sram. Vidio sam te kako si izveo Kovačića i ubio ga, a onda si se vratio i rekao mi - 'nabaci sljedećeg, ovo je za tvoga brata'."

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu odlučilo je u travnju ove godine da se predmet protiv Milorada Pejića, optužena za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskih zarobljenika na poljoprivrednom dobru "Ovčari", spoji s jedinstvenim predmetom koji se vodi protiv 16 optuženika za taj zločin.

Britanski državljanin, podrijetlom iz Vukovara, Pejić je uhićen 19. ožujka ove godine u beogradskoj zračnoj luci "Nikola Tesla" na temelju međunarodne tjeralice. Optužen je da je kao pripadnik vukovarske Teritorijalne odbrane sudjelovao u ubojstvu oko 200 hrvatskih ratnih zarobljenika na jami Grabovo, na Ovčari, u studenom 1991.

Ponovljeno suđenje optuženicima za ubojstvo više od 200 hrvatskih zarobljenika na Ovčari kod Vukovara u studenome 1991. počelo je u ožujku prošle godine, pošto je srbijanski Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku presudu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu.

XS
SM
MD
LG