Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Osudjen 21 pripadnik ETA-e


Španjolski sud dosudio je zatvorske kazne od osam do deset godina zatvora 21 pripadniku skupine Askatasuna, koju se smatra dijelom baskijske gerilske organizacije ETA.

Osuđeni niječu pripadnost ETA-i, no kao članovi lobističke skupine vodili su kampanju za stotine osuđenih članova ETA-e, navodi Reuters.

Visoki sud je donesenom presudom zabranio rad Askatasune, koju je poznati španjolski sudac Baltasar Garzon proglasio "sastavnim dijelom ETA-e", piše agencija AFP.

Presuda je donesena dan nakon što je Vrhovni sud Španjolske zabranio Baskijsku nacionalističku akciju (ANV), za koju je obrazložio da je preuzela ulogu Batasune, nakon što je toj stranci prije više godina zabranjen rad jer je bila političko krilo ETA-e.

Španjolske vlasti počele su oštar obračun s baskijskim borcima za odcjepljenje otkako su krajem 2006. propali mirovni pregovori koje je službeni Madrid počeo s ETA-om, jer je ona prekršila primirje.

U četiri desetljeća oružane borbe za osnutak neovisnu državu Baskije na području sjeverne Španjolske i jugozapadne Francuske, ETA je u atentatima ubila više od 800 ljudi.

XS
SM
MD
LG