Dostupni linkovi

Steinmeier za poboljšanje odnosa sa SAD


Njemački ministar vanjskih poslova i socijaldemokratski kandidat za kancelara Frank-Walter Steinemeier založio se u srijedu u Bundestagu za poboljšanje odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama koje je okarakterizirao kao najvažnijeg partnera Njemačke.

"Ja se zalažem za to da u nove transatlantske odnose udahnemo novi život", rekao je Steinmeier obraćajući se Bundestagu.

"Mi moramo izgraditi novo transatlantsko partnerstvo koje će biti u stanju uhvatiti se ukoštac s važnim temama koje nas čekaju u budućnosti, a to su sigurnost, zaštite klime, financijska politika i smanjenje naoružanja", rekao je Steinmeier. On je naglasio da je sve ove teme nemoguće riješiti bez SAD-a.

"SAD su naš najvažniji partner", naglasio je Steinmeier.

Njemački ministar vanjskih poslova je istodobno ukazao na gubitak ugleda SAD-a posljednjih godina, ali je iskazao nadu da će se to promijeniti promjenom na vrhu zemlje.

"SAD su kao jedina preostala supersila izgubile na ugledu i stoga će novi američki predsjednik morati ulogu ove zemlje iznova definirati i raditi na ponovnoj uspostavi autoriteta", rekao je Steinmeier. On se istodobno založio i za tješnju suradnju s gospodarskim silama u usponu, poput Kine i Indije, ali i Brazila i Meksika.

Promatrači procjenjuju da Steinemeier današnjim istupom još jednom

XS
SM
MD
LG