Dostupni linkovi

Lisabonski sporazum EU tek 2010.


Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker izjavio je u srijedu u Bruxellesu kako nije realno očekivati da Lisabonski ugovor stupi na snagu prije sljedećih izbora za Europski parlament u lipnju sljedeće godine te da je vjerojatnije da će se to dogoditi početkom 2010.

"Ne vjerujem da ćemo imati Ugovor u lipnju, prije europskih izbora. Rekao bih da će to prije biti početkom 2010. godine", izjavio je Juncker.

Ratifikacija Lisabonskog ugovora zapela je u Irskoj, gdje je odbačen na referendumu.

Do sada je ratificiran u parlamentima 24 od 27 zemalja članica, s tim da u Poljskoj i Njemačkoj preostaju još potpisi predsjednika država da bi se postupak ratifikacije okončao.

Parlamenti Češke i Švedske raspravljat će o ratifikaciji Lisabonskog ugovora ove jeseni i očekuje se da bi postupak mogao završiti do kraja godine.

U tom bi slučaju Irska ostala jedina zemlja koja će se naći pod velikim pritiskom svih ostalih članica. Međutim, nije izgledno da će Irci raspisati novi referendum u prvoj polovici sljedeće godine, uzimajući u obzir najnovije rezultate istraživanja javnog mnijenja, prema kojima taj Ugovor ponovno ne bi prošao. Stoga je vjerojatnije novi referendum očekivati negdje u jesen sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG