Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sanader u Brusselsu o integracijama Hrvatske


Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader započeo je u utorak u Bruxelles razgovore s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom o hrvatskim nastojanjima za što skoriji pristup Europskoj uniji.

Na radnom ručku u sjedištu Europske komisije nazočni su i povjerenik za proširenje Olli Rehn i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Do susreta dolazi mjesec i pol dana prije redovitog izviješća Europske komisije o napretku Hrvatske, od kojeg Zagreb očekuje ocjenu Komisije o mjerilima za otvaranje triju poglavlja - Tržišno natjecanje, Pravosuđe i temeljna prava i Javne nabave, koje je Hrvatska predala krajem lipnja.

Barroso je sredinom ožujka najavio da će Komisija u svom izviješću o napretku objaviti ciljni datum za dovršetak pregovora u jesen sljedeće godine, ako Hrvatska ispune određene uvjete, među kojima su i mjerila za otvaranje pregovora u tim trima poglavlja.

Hrvatska je do sada otvorila pregovore u 21 od 33 poglavlja, od kojih su tri privremeno zatvorena. Očekuje se da bi do kraja ove godine mogla otvoriti sva ili skoro sva poglavlja i zatvoriti nekoliko njih, tako da bi sljedeća godina mogla biti obilježena zatvaranjem poglavlja.

XS
SM
MD
LG